Doplňky stravy: zázrak nebo podvod?

 

Dopňků stravy exituje nespočet – nezáleží na tom, jestli chcete posílit svou imunitu, dodat si více vitaminů, posílit tělo před sportovním výkonem nebo dosáhnout lepší pleti, kvalitnějších vlasů a méně lámavých nehtů. Doplňky stravy podle marketérů zabírají úplně na vše – stačí si jen vybrat nebo požádat o radu lékárnici a odnesete si jich celou igelitku. A necháte za ně v lékárně také pěkný balík peněz. V dobré víře je pak polykáte a čekáte na zázraky, které slibují – ale možná se jich nikdy nedočkáte. Některé tyto přípravky jsou totiž spíš placebo.

 

C pro zdraví?

Všeobecně se má zato, že když nastydneme a začneme užívat více vitaminu C, naše nemoc se tím výrazně zkrátí a rychleji zmizí. Doporučují se minimálně dvojnásobné denní dávky tohoto vitaminu, a to ať už ve formě tabet či pojídáním ovoce. Ovoce je ta lepší varianta, ale ať už zvolíte jakoukoliv, vězte, že jde omýtus. Ani přehnaně vysoké dávky vitaminu C vaši nemoc nezkrátí a její příznaky nezmírní. Je vědecky dokázáno, že tato očekávání se naplní jen u zhruba 8 procent pacientů. Navíc pokud to s „céčkem“ přeženete, můžete si podráždit žaludek.

 

​​​​​​​D na srdce?

Podobné výsledky mnozí očekávají od vitaminu D, který získáváme hlavně ze slunečního svitu, ale můžeme si ho dodávat i různými potravinovými doplňky. V některých vědeckých studiích se můžeme dočíst, že vitamin D působí blahodárně na náš oběhový systém a zabraňuje nemocem srdce či jeho selhání. Podle jiných studií ale naopak jeho zvýšené množství našemu srdci škodí. Takže pozor na tabletky.

 

​​​​​​​Multivitaminy na vše?

Dotřetice panují největší mýty okolo užívání multivitaminů, od nichž čekáme téměř zázraky a věříme, že díky nim předejdeme mnoha neduhům a prodloužíme si život. Mnozí je tak užívají pravidelně a těší se, jak si později naplno užijí aktivního stáří. Ale je to omyl – vědci prokázali, že dlouhodobé a pravidelné užívání multivitaminových přípravků naopak náš život může zkrátit. Na vině podle nich nejsou přímo samotné multivitaminy, ale spíš to, že na ně příliš spoléháme – máme dobrý pocit, že tělu dáváme vše, co potřebuje, ale jinak žijeme nezdravě a škodíme si jinými způsoby.

 

​​​​​​​Zinek proti nachlazení?

I když to není všeobecně rozšířená rada, mnozí lidé si myslí, že když při nachlazení užívají přípravky se zinkem, doba jejich nemoci se tím zkrátí. Není to ale pravda. Podle vědců je tato metoda velmi nespolehlivá, funguje jen u zlomku lidí a navíc zinek musíte začít užívat včas. Pokud si ho dopřejete hned první den, kdy odhalíte příznaky nemoci, může pomoci. Pozdější užití je už k ničemu. A že má zinek zázračné účinky alespoň pro růst a posílení vlasů? Opět mýtus – tento typ „léčby“ funguje jen tehdy, pokud vám vlasy padají právě kvůli nedostatku zinku v těle.