Nezapomínejte na nohy. Jakou péči jim dopřát?

 

Zatímco tvář si krášlíme šminkami a pečujeme o ni různými krémy a séry, ruce taktéž natíráme hydratačními krémy a dopřáváme jim odbornou či alespoň rádoby odbornou manikúru, své nohy mnohdy opomíjíme. Mohou tak být na první pohled dokonalé, štíhlé, krásné – ale jakmile si sundáme boty, je zle. A nemluvíme tu o zápachu, ale o vzhledu našich chodidel. Protože ta jsou místem na našem těle, které často vynecháváme. A to je chyba, protože se nám to může vymstít různými chorobami či bolestí.

 

Pedikůra je základ

Některé z nás chodí na pedikúru – a ty dělají dobře. Protože pravidelná pedikúra je základem, to vám řekne každý člověk z tohoto oboru. Ale není samospásná. Takže i když na ni pravidelně docházíte, nezapomínejte o nohy pečovat také doma. Nohy si totiž často ničíme jak v botách na vysokých podpatcích, tak třeba i v rádoby pohodlných, ale nezdravých kroksech či žabkách. Kůži na patách i jinde tak můžete mít nepříjemně ztvrdlou, nohy na různých místech otlačené a plné puchýřů.

Když to jde, choďte naboso, aby si odpočinuly. Nebo si kupte aspoň kvalitní zdravotní obuv. Nezapomínejte také na dostatečnou hydrataci, protože zvlášť v létě nohy trpí a jsou velmi vysušené. Kupte si speciální hydratační krém nebo použijte ten tělový, hlavně aspoň nějaký a ideálně denně nebo několikrát do týdne promazávejte. A ztvrdlou kůži likvidujte hned v začátcích, dokud to jde snadno – neměla by vám tak doma chybět rašplička, případně jiné pomůcky, které lze snadno a celkem levně sehnat v drogerii.

 

​​​​​​​Speciální koupel

Pokud chcete svým nohám dopřát ještě lepší péči, kupte si na ně malou vířivou vaničku. Vířivá koupel plná jemných bublinek je totiž nejen účinná, ale i příjemná a hezky si u ní odpočinete. A jestli chcete občas vyzkoušet něco úplně speciálního, velký zájem je v současnosti například o procedury s rybičkami Garra rufa.