Motivujte se ke cvičení. Jak na to?

 

Nutit se do cvičení není ten nejlepší přístup. Sice je fajn, že se rozhodneme začít se hýbat, odhodláme se zhubnout přebytečná kila a v duchu vzhlížíme ke své snové postavě, jíž hodláme dosáhnout, ale skutečnost je většinou jiná. Týden či dva vydržíme pravidelně cvičit, jíme střídmě a zdravě, ale pak se to najednou zadrhne. Cvičení vynecháme jednou z toho, jindy z onoho důvodu – a najednou jsme na tom jako předtím a nehýbeme se. Přitom stačí jen se dobře motivovat a jít na to chytře – najednou zjistíte, že cvičíte nejen pravidelně a dlouhodobě, ale i s chutí. Že vás to zkrátka baví a naplňuje. Takže jak na to?

 

Sportujte s ostatními

V první řadě si zvolte nějaké sportovní oblečení. Klidně si kupte novou teplákovku a tenisky, zkrátka něco, v čem se budete cítit dobře, co vám bude slušet, bude to funkční a ještě si při obléknutí naplno uvědomíte, že teď jdete skutečně cvičit. Už jen tohle sportovní oblečení pro vás bude určitým impulzem a motivací.

Ve druhé řadě si uvědomte, jaký obrovský rozdíl je mezi cvičením a sportem. Při cvičení si představíme dřinu, nutnost zhubnout, otravnou činnost, kterou jsme si naplánovali a nechce se nám do ní. Když se řekne sport, vnímáme to úplně jinak, jde o nějakou zábavnou pohybovou aktivitu, často ve skupině více lidí. Takže se nenuťte cvičit, začněte sportovat. Zvolte si to, co vás bude bavit, připojte se ke skupině stejných nadšenců nebo ji založte sami a užívejte si sport jinak než dosud. A je úplně jedno, jaký pohyb to bude, každý se přece počítá. Navíc se na něj budete těšit a vracet domů se budete příjemně unavení, ale spokojení a naplnění novou energií a chutí pokračovat.

 

A do třetice, nesnažte se na to být sami. Pokud budete cvičit jen sami doma a bude o tom vědět pouze vaše rodina, není to dostatečná motivace. Odborníci doporučují podělit se o váš cíl s přáteli, třeba na Facebooku. Pište tam o svých pokrocích, přidejte se do nějaké skupiny zaměřené na cvičení a chlubte se tam svými pokroky. Zároveň můžete sledovat ostatní, kteří vás jistě motivují pokračovat a neustoupit ze svého odhodlání. Přece to nevzdáte, když ostatní to zvládnou? Tak do toho, oblečte se, přidejte se a vydejte se do víru sportu!