Špatně spíte? Víme proč!

 

Jistě, na trhu jsou různé prášky na spaní a bylinné čaje, které slibují kvalitní spánek, ale můžete na to jít i jinak. Stačí pořádně se zamyslet nad tím, co odpoledne a večer jíte a pijete a jak se chováte. Možná právě v tom tkví příčina vašeho nevyspání.

 

Kofein a alkohol ne

Dát si kávu před spaním není dobrý nápad, to už si ověřila většina z nás. Kofeinové nápoje nás povzbudí, dodají nám energii a brání nám usnout. Pokud tedy neplánujeme noční směnu, měli bychom se jim ve večerních hodinách vyhýbat. Ale totéž platí i o odpoledni – pokud si odpoledne dopřejete kávu, energetický nápoj nebo černý čaj, může to ovlivnit i váš pozdější spánek, protože kofein ve vašem těle stále působí.

Totéž platí i o alkoholických nápojích. Pokud si chcete užít pohodový večer se sklenkou piva nebo vína, je to sice příjemné odreagování, ale počítejte s tím, že váš následný spánek nebude nejlepší. Alkohol vám sice může dopomoct ke snazšímu usnutí, ale ve druhé půlce noci váš spánek nevylepší. Podle vědců totiž narušuje hluboký spánek a nutí nás k aktivitě. Takže ráno se pak nebudete cítit odpočatě, ale spíš zničeně a nevyspale.

 

Těžká jídla vynechejte

Další příčinou, proč se vám možná těžko usíná či spí, jsou nevhodné večeře. První chybou je, pokud se najíte těsně před ulehnutím, protože žaludek je plný a těžký, tělo má práci s trávením a vám se může usínat velmi těžko. Stejně nevhodné je i to, když si dáte večeři sice dříve, ale je tučná, mastná či těžce stravitelná. Pak se vám snadno může stát, že se ještě v půlnoci převalujete a ne a ne usnout. Nemluvě o tom, že vás v polovině noci může vzbudit otravné pálení žáhy.

 

Proto je ideální dát si lehkou, ale přitom vydatnou večeři s vyváženým množstvím sacharidů a bílkovin. K dobrému usínání vám pak může napomoci ještě sklenka mléka, případně druhá večeře ve formě jogurtu.

Než ale začnete řešit špatná spánek, zkuste se podívat z okna. Někteří z nás zkrátka špatně spí při úplňku.