Únavový syndrom vás může zničit

 

Únavový syndrom je nemoc, kterou v České republice řada lékařů neuznává. Její příznaky jsou totiž velmi podobné chřipce. Ale jeho příčinou je obvykle dlouhodobý stres, přepracování, přecházení nemocí. A pak to na vás najednou padne – dostanete horečku, jste unavení a cítíte se jako zbití, nemáte na nic chuť ani energii. K tomu se přidají bolesti svalů a kloubů, bolest hlavy a v krku, natečou vám mízní uzliny. Objeví se u vás světloplachost a nejradši byste pořád spali. Jenže i když prospíte půl dne, únava vás neopouští, spíš naopak. V pozdější fázi se dostaví i poruchy spánku, teploty vás neopouští a po sebemenší námaze vzrůstají. Zdá se to jako jedna nekonečná chřipka, která se vleče celé měsíce. Ale chřipka to není.

 

Šetřit se a nevzdávat

Únavový syndrom je velmi zákeřná nemoc, která vás na několik měsíců vyřadí ze společenského i pracovního života, nezvládáte s ním ani obstarat domácnost. Mnoho lidí, kteří si jím prošli, přišlo o přátele, kteří je nedokázali podržet, mnohým tento syndrom rozbil dokonce i rodinu, protože příbuzní si mysleli, že nemocní jen simulují. A oporu často nemocní nenacházejí ani u odborníků. Přitom je to nemoc, ale není oficiálně uznávaná a málokterý lékař ji dokáže u pacienta správně diagnostikovat.

 

Pokud tedy máte pocit, že je to přesně váš případ, protože příznaky tomu naprosto odpovídají, nevzdávejte se. Šetřete se a snažte se s nemocí bojovat. Doprovázejí ji často i poruchy soustředění a paměti, takže je třeba začít paměť trénovat. Musíte být v klidu, neřešit stres a snažit se jít dál. Nad únavovým syndromem se dá zvítězit, i když  je to těžký boj. Proto je nejlepší mu předcházet – když jste nemocní, nesnažte se to za každou cenu přecházet, dopřávejte si odpočinek, snažte se odbourávat stres. Protože když to neuděláte, jednou se to na vás může všechno sesypat – a dostat se z tohoto bludného kruhu je pak velmi těžké.