Cukr je jako droga. Jak se zbavit závislosti?

 

Cukr se stává novým, tichým zabijákem lidstva. Zahrávat si s ním přitom není radno. Podle vědců na nás působí doslova jako droga, takže jakmile tělo jednou naučíte ho přijímat, jen těžko se ho zbavujete a chuť na sladké vás nepřestává pronásledovat. A pokud se jí snažíte odolat a zkrátka si sladké ze dne na den zakážete? Dostaví se u vás silné abstinenční příznaky podobné právě té neukojené touze po drogách. Cítíte se unavení, na nic nemáte chuť, může se prudce měnit vaše nálada, snadno vás cokoliv podráždí, může vás dokonce bolet hlava. A pak si dáte něco sladkého a cítíte se zase jako v sedmém nebi. Je to zkrátka začarovaný kruh, který působí mnoho zdravotních problémů – zvýšený příjem cukru způsobuje cukrovku, zvyšuje riziko infarktu i mrtvice, zvyšuje krevní tlak a hlavně způsobuje obezitu a další s ní spojené zdravotní problémy.

 

Odnaučujte se postupně

Pokud se chcete odnaučit jíst cukr a díky tomu si vylepšit zdravotní stav i postavu, musíte na to jít podle odborníků chytře a postupně. Skoncovat s cukrem ze dne na den se nedá, to zvládne jen málokdo. Ideální je začít snižovat dávky a hlavně se vyhýbat sladkým laskominám. Ideální je nahradit nezdravý cukr zdravějším. Jenže i to je komplikované.

Řada lidí má za to, že nezdravý je hlavně rafinovaný bílý cukr. A tak sahají po třtinovém cukru, kukuřičném či rýžovém sirupu, melase, dextróze a dalších. Jenže to je omyl, i v těch je obsažen cukr, i když v menších množstvích. A nejvhodnější není ani nahradit ho umělými sladidly. Odborníci raději doporučují přejít na přírodní, zdravá sladidla. Sladkých produktů, které mohou ukojit vaši neodolatelnou chuť na sladké, je v přírodě nepřeberné množství. Nejlepší je sáhnout po ovoci a mlsat zdravě. Pokud jde o slazení nápojů, můžete si jako vhodnou alternativu pořídit listy stévie, které klasický cukr plně nahradí a neubližují nám (koupit je lze ve formě tabletek i prášku). Tuto rostlinu dokonce lékaři doporučují diabetikům a lidem s vysokým kevním tlakem, protože pomáhá zlepšovat obě tyto obtíže.

 

Jakmile se vydáte touto cestou a vytrváte, zjistíte, že vás neodolatelná chuť na sladké postupně zcela opouští a neničí vás. Bude o tom vypovídat i vaše tělo, protože konzumace cukru mu nedodávala žádné živiny, ale jen obrovské množství kalorií.