Vánoční pečení: Jak na zdravé cukroví?

 

Přes Vánoce je obzvláště těžké se udržet a neujídat různé dobroty a cukroví. Váha tak jde rapidně nahoru a během svátků klidně přibereme dvě či více kil. Není se čemu divit, protože většina těchhle dobrot je strašlivě nezdravá a kalorická. Stačí se jen podívat na recepty na cukroví a hned je nám jasné, že to není to, co bychom měli jíst. Ale také nemusíme. Své blízké můžete klidně potěšit mnohem zdravějšími variantami oblíbených vánočních cukrátek, které budou ale chuťově stejně výtečné. A navíc půjde o vítanou změnu oproti dosavadní klasice.

 

Nahraďte suroviny

Pokud se neobejdete bez klasického cukroví jako jsou ořechy, bábovičky, vanilkové rohlíčky, moka, linecké cukroví, pracny a tak dále, ale vadí vám jejich nezdravé složení, není nic snazšího než ho nahradit tím zdravým. V první řadě vyškrtněte bílou mouku a sáhněte po celozrnné. Nebo zkuste jablečnou vlákninu. Pokud nechcete péct výhraně z těchto dvou, můžete mouky smíchat.

Stejně tak je dobré zaměřit se na bílý cukr, kterého do cukroví padne obzvlášť hodně. Zvolte raději třtinový nebo hnědý a buď jimi ten klasický bílý nahraďte, nebo opět míchejte třeba půl na půl. Sáhnout ale klidně můžete po přírodních sirupech, které cukr nahradí úplně stejně úspěšně a ještě cukroví dodají jinou, zajímavější chuť. Vhodný je například javorový sirup či kukuřičný sirup. Případně můžete sladit fruktózou či stévií.

 

Glykemický index

Kromě toho, že klasické cukroví je nezdravé a jistě po něm přiberete, díky vysokému obsahu cukru a mouky se mlsáním zvyšuje náš glykemický index. Tím se zatěžuje organismus a my jsme navíc nuceni sahat po dalších a dalších kouscích, protože tělo si o ně doslova říká. Díky nahrazení zdravějšími surovinami se tomuto pokušení vyhneme.

 

A co s máslem, bez něhož se neobejde téměř žádný recept na cukroví? Nemusíte přece péct z poctivého, pravého másla, sáhněte po rostlinném tuku určeném na pečení, který je rozhodně zdravější. V prodejně se zdravou výživou vám navíc nabídnou i mnohem pestřejší a nezvyklejší varianty tuků, které také můžete vyzkoušet. A pokud chcete ještě zdravější variantu, nahraďte cukr sirupem, čímž dosáhnete „lepkavější“ konzistence těsta a nebudete do něj muset už dávat tolik másla či jiného tuku.