Přírodní vs umělé vitaminy. Které jsou lepší?

Odborníci nám doporučují konzumovat každý den několik porcí ovoce a zeleniny a k tomu spoustu dalších důležitých a zdravých potravin, které učiní náš jídelníček komplexním a bohatým na veškeré potřebné živiny a minerály. Jenže málokdo z nás tohle dokáže dodržet, proto si často vypomáháme různými doplňky stravy. Není to ale chyba?

Ruku na srdce, jíte tolik ovoce, kolik byste měli? Je skvělým zdrojem vitaminů, ale i dalších látek, bez nichž se náš organismus neobejde, a pokud je dlouhodobě postrádá, odrazí se to na našem zdraví. Jenže v dnešní uspěchané době a při stravovacím stylu většiny z nás to není tak úplně reálné. Proto často saháme po doplňcích stravy, multivitaminech a jiných tabletkách z lékárny, které poctivě zobeme a máme pocit, že tak pro své tělo děláme to nejlepší. Jenže to není tak úplně pravda.

Proč? Protože i když jsou doplňky stravy výborným pomocníkem, nikdy nedokážou nahradit vitamíny a látky získané přírodní cestou, tedy z potravin.

Drahé, neúčinné, izolované

Zvlášť před Vánoci se lékárny předhánějí v co nejvýhodnějších balíčcích různých vitamínů, minerálů a dalších doplňků stravy. Jenže i ty levné jsou dost drahé, zvlášť v porovnání s konzumací například obyčejného jablka. Pokud se tedy rozhodnete pro syntetické vitaminy, připravte se na to, že to dost citelně zatíží vaši peněženku. A pokud se k tomu rozhodnete užívat i nějaké minerální látky ve formě tablet, bude vás to stát ještě mnohem víc.

Umělé vitaminy ve formě tablet mají několik dalších nevýhod. Zaprvé tu, že jde o jednotlivé izolované látky, které jsou uzavřené do různých tablet. Pokud si dáme ovoce či zeleninu, nikdy nejíme jen vitaminy, ale konzumujeme toho mnohem víc a v takové kombinaci, která je pro náš organismus mnohem stravitelnější, vhodnější a lépe se vstřebává. Syntetické vitaminy se kvůli tomu podle vědců stihnou vstřebat jen z 10 procent, zbytek odchází z našeho těla pryč.

Zadruhé mají umělé vitaminy nižší účinnost, protože jde de facto jen o neúplné výtažky ze skutečných vitaminů (příkladem může být vitamin E, který je v syntetické formě o polovinu slabší).

A zatřetí, syntetický vitamin není stejný jako ten přírodní, i když se na obalech různých doplňků stravy tvrdí přesný opak. Pokud tomu nevěříte a úporně se zvlášť v zimě ládujete vitaminem C, vězte, že to není tentýž vitamin jako v ovoci, ale jde o kyselinu askorbovou. Ta sice „céčko“ obsahuje, ale má na rozdíl od toho skutečného i některé negativní účinky (například ničí některé potřebné bakterie střevní mikroflory).

Někteří lidé si tak podle odborníků mohou dlouhodobou konzumací syntetických vitaminů dokonce narušit zdraví, protože naše těla na takovouto formu užívání zkrátka nejsou uzpůsobena. Tak proč to riskovat, když ovoce je nejen zdravější, ale i chutnější?