Co za recepty jste hledali v roce 2017 na internetu nejvíce?

Rok 2017 je za námi a právě proto jsme se podívali, co Češi hledali za recepty na internetu , resp. na vyhledávači Google, nejvíce. Tipněte si, byla mezi nimi svíčková? A schválně, bylo první typické české jídlo nebo nějaká ze zahraničních specialit?

Beránek a mazanec vedou

Je to tak, nejčastěji vyhledávaným je recept na velikonočního beránka, resp. mazanec. Zde záleží na kraji, ze kterého vyhledávání pochází.

Recept na velikonočního beránka hledali zejména "seveřani" (Královéhradecký, Liberecký, Ústecký kraj) a "zápaďáci" (Karlovarský a Plzeňský kraj).

Zato mazanec hledali nejčastěji středočeši, jihočeši a lidé z Pardubického kraje.

Z beránků byl nejhledanější recept na tvarohovou variantu, což můžeme považovat za tradiční verzi. Hned na druhém místě je biskupský beránek, tedy opět jednoduchá česká klasika. A do třetice je nejhledanější recept na beránka jeho šlehačková varianta. 

Oproti roku 2016 vzrostlo vyhledávání piškotového beránka a v těsném závěsu je bezlepková varianta tohoto velikonočního pokrmu. Je tedy vidět, že celosvětový trend bezlepkové diety se promítá i do zvědavosti Čechů.

Houby hned druhé

Češi milují houbaření a je to vidět i z vyhledávání receptů. Hned na druhém místě se totiž umístily recepty na smaženici a recepty na bedlu (nejvíce smažená bedla, bedla na kmíně).

Jak připravit smaženici nejvíce vyhledávali obyvatelé Královéhradeckého kraje, Vysočiny a Ústeckého kraje. 

Kulajda třetí

S houbami souvisí i další nejčastější vyhledávání oblíbeného českého receptu, a to kulajdy. Recept na kulajdu Češi hledali celoročně, nejvíce ale na přelomu září a října. A tipněte si, obyvatelé kterého kraje měli největší chuť kulajdu připravovat? S velkým náskokem vedou obyvatelé Karlovarského kraje, pak až Jihočeši a na třetím místě Zlínský kraj.

Svíčková v "top 10"

Pokud se divíte, že Češi nehledali nejčastěji recept na svíčkovou, tak Vás můžeme uklidnit. Tento recept se vešel do 10 nejhledanějších, podobně jako segedínský guláš, recept na koblihu nebo třeba recept na ratatouille.

Vzpomenete si, co jste za recepty v roce 2017 hledali vy?