Ruku na srdce aneb jak být rychle fit

Pro své zdraví by většina z nás udělala cokoliv. Někdo se snaží cvičit, jiný spoléhá na zdravé jídlo, někteří vyhledávají různé doplňky stravy. Svou snahu ovšem můžete podpořit také různými vědecky ověřenými tipy, které vám nejen pomohou, ale navíc vás i potěší.

Lámete si hlavu nad titulkem tohoto textu? My vám ho tedy rovnou objasníme. Pokud si přiložíte ruku na hrudník v místech, kde máte srdce, je to pro vaše tělo jasný signál ke zklidnění. Možná tomu nevěříte, ale vědci tvrdí, že jsme k tomuto gestu „naprogramováni“, takže pokud si na několik minut položíme ruku na srdce, opadne z nás veškerý stres, zmizí napětí a hned se nám lehčeji dýchá.

Ponožky pro zahřátí

Dobrodruzi a vojáci dobře vědí, že nejdůležitější pro přežití je mít nohy v teple. A tím bychom se měli řídit i my, a to zvlášť v zimě. Teplé ponožky, ale i rukavice, by pro nás měly být nezbytností, kdykoliv vyrážíme ven. Ale pomáhají také před spaním. Pokud si zalezete do postele v teplých ponožkách a vezmete si i rukavice, nohy a ruce se vám zahřejí, rozšíří se vám cévy a teplo se díky tomu šíří celým organismem. Najednou se cítíte malátní a unavení a klíží se vám oči – a takové spokojené usínání je nejlepším základem pro klidný a posilňující spánek.

Čtení pro klidnou mysl

Štve vás partner i děti, v práci jste v jednom kole a nemůžete se zbavit ubíjejícího stresu? Tak to zkuste následovně. Všechny starosti odložte, sedněte si v klidu do křesla nebo se usaďte na gauč a vezměte si do ruky knihu. Je jedno, jestli půjde o horor, dobrodružný román nebo četbu pro ženy.

Vědci prokázali, že pokud si čteme a zabereme se do děje, rázem zapomeneme na stres, uklidníme se, utřídíme si myšlenky a díky tomu se nám mimo jiné i sníží krevní tlak, který se zvyšuje právě stresem. Ale pozor, číst si časopis nestačí, musíte si opravdu vzít poctivou knihu – ať už papírovou nebo třeba elektronickou ve čtečce. Sami uvidíte, jak se po hodince čtení budete najednou cítit spokojenější a odpočatější.