Lenost může zabíjet! Nevěříte?

Všude se dočítáme o tom, jak bychom se měli pravidelně hýbat, sportovat, jíst zdravě a vyváženě, omezovat cukry a tučná jídla a tak dále. Ale jaká je realita? Dvě třetiny lidí nejen že nesportují, ale nehýbou se takřka vůbec. Přitom naše lenost nás může zabít.

Možná si říkáte, že ležení na gauči u televize přece ještě nikdy nikoho nezabilo. Jenže to je omyl.

Kdo leží na gauči u televize, sedí u počítače, má sedavé zaměstnání, místo chůze do schodů jezdí výtahem a místo chůze do pár minut vzdáleného obchodu raději jezdí autem, ten si zadělává na dost vážné potíže. Je úplně jedno, že se aktuálně cítíte fit, nejste obézní a nic vás nebolí. Právě tahle nechuť hýbat se je pro naše tělo zhoubou. A je to vědecky ověřené.

Nemoci, bolesti, smrt

Kdo se vyhýbá pohybu a raději se všude vozí, kdo se zdráhá doběhnout ujíždějící tramvaj a komu se nechce utíkat za rozjásanými dětmi, ten by se nad sebou měl zamyslet. Pokud vedeme takto pasivní život, čeká nás temná budoucnost. Je totiž vědecky dokázáno, že tento životní styl vede k nadváze či obezitě. A s těmi se pojí celá řada nemocí – onemocnění srdce a cév, cukrovka, bolesti kloubů a jejich onemocnění a tak dále. Zejména onemocnění srdce a cukrovka přitom bývají příčinou častých úmrtí. A navíc, kdo není v kondici, ten s různými nemocemi bojuje mnohem hůř a déle než ten, kdo je zvyklý hýbat se a přemáhat.

Začíná to bolestí zad

Prvním varovným signálem může být třeba obyčejná bolest zad. Možná ji zkoušíte zahnat léky či masážemi, ale ona neustupuje. Proč? Protože svaly kolem vaší páteře kvůli vaší neaktivitě zakrněly a páteř odmítá pracovat tak, jak má. A to přitom můžete být štíhlí a cítit se jinak úplně fit. Pokud tento problém zanedbáte a nezačnete se hýbat, může být hůř. Páteř totiž potřebuje pohyb a cvičení.

Kdo je tak líný, že nezačne ani teď, ten postupně začne trpět dalšími neduhy a půjde to s ním čím dál víc z kopce.

Možná si říkáte, že jsme příliš pesimističtí a tohle jsou ty nejčernější scénáře. Možná ano, ale vědecké průzkumy dokazují opak. Takže není radno brát naši pasivitu na lehkou váhu. A že se vám nechce začít sportovat? Nikdo po vás nechce atletické výkony, stačí jen vstát z gauče a přemoct se – dojít do obchodu pěšky, vyrazit s dětmi či přáteli na procházku, jít jednu zastávku autobusu pěšky. I tohle málo se totiž počítá a vaše tělo se vám za to odvděčí.