Většina seniorů trpí podvýživou. Co s tím?

Zatímco mladší ročníky se snaží jíst vyváženě a udržovat se v kondici, u seniorů tomu bývá jinak. Podle mnoha průzkumů je na tom s výživou drtivá většina starších lidí špatně. A mnoho z nich je hlavně v pozdějším věku podvyživených.

Čísla vycházející z průzkumů jsou alarmující – téměř každý člověk starší 80 let trpí podvýživou. A není to tím, že by důchodci neměli na jídlo. I když je pravdou, že mnoho z nich si dražší potraviny nekupuje, protože si je zkrátka nemohou finančně dovolit.

Problém je spíš v tom, že se některým typům potravin záměrně vyhýbají. Důvodem mohou být například jejich problémy se zuby, kdy neužvýkají tužší jídlo a neukousnou to tvrdší. Z jídelníčku seniorů tak postupně mizí mnohé druhy ovoce a zeleniny omezují i některé druhy tužšího masa, vyhýbají se třeba i ořechům. Sahají spíš po měkčí až kašovité stravě, která se jim dobře konzumuje. Jenže jejich těla strádají.

Chybí vitaminy i minerály

Podle odborníků mnohým seniorům chybí potřebné minerály a vitaminy, protože jich ve své stravě přijímají jen minimum. Nejzásadněji je to vidět u příjmu vitaminu D, který ale naše tělo dokáže přijímat například i ze slunce – jenže kvůli problémům s klouby či nohama senioři postupně omezují i procházky. Dalším důležitým prvkem, který starým lidem chybívá, je vápník.

Nemoci i strádání

To, že starší lidé nejí kvalitní a plnohodnotnou stravu, se logicky odráží na jejich fyzickém, ale i psychickém stavu. V první řadě je kvůli tomu trápí řada různých nemocí a neduhů – nedostatek vápníku způsobuje osteoporózu, nízký příjem bílkovin a vlákniny způsobuje zase ochabování svalů.

Když tělo nemá vše, co potřebuje, mohou se také déle a hůře hojit různé rány. K tomu se ve vyšším věku často přidávají různé jiné neduhy – vyšší tlak i cholesterol, cukrovka, potíže se správným metabolismem.

Pomohou děti

Řešením je jedině kvalitní strava. Pokud sami senioři nejsou schopni jíst tak, jak jejich tělo vyžaduje, měli by na ně dohlédnout jejich potomci. Často postačí připomenout jim, jak by měli jíst, vyptat se, co měli k obědu a co plánují k večeří, něco jim doporučit. A ideální je pro seniory také konzumace různých doplňků stravy a multivitaminů.