Masáž jako pomoc – nebo riziko?

Když se řekne „masáž“, představíme si ten slastný pocit relaxace a blaženosti, kdy nám někdo laská a tře celé tělo, naše svaly se příjemně uvolňují a uspává nás vůně masážního oleje. Jenže taková masáž nám může i hodně ublížit, hlavně když se provádí neodborně. Jak tedy nenarazit a co si ohlídat?

Masážních salonů je doslova jako hub po dešti. Pokud jedeme do hotelu s wellness službami, také nás tam namasírují. A většinou masérům naprosto důvěřujeme a nenapadne nás, že by nám mohli ublížit. Přece to umějí a jsou na to školení! Jenže v tom může právě být problém – není školení jako školení.

Fyzioterapeut není masér

Masáží existuje mnoho druhů. Některou vás naučí během párhodinového kurzu, na jinou musíte mít střední či vysokou školu. Masérem se může stát téměř každý – ale jen někdo je pravý fyzioterapeut, který na to několik let studoval a který umí nejen masírovat, ale zároveň tím léčí různé neduhy. Fyzioterapeut provádí různé reflexní masáže, kterými dokáže napravit i špatnou funkčnost některých orgánů. Má na svou práci certifikát a může doložit své zdravotnické vzdělání. Předem se vás zeptá, co vás trápí a jaký je váš zdravotní stav. Pokud shledá, že vaše zdraví na tom není dobře, masáž vám odmítne dát. A pokud vás masíruje, nikdy se pak necítíte rozlámaní a zničení, ale je vám naopak lépe. Při opakovaných terapiích se vaše zdravotní neduhy výrazně lepší. Ovšem u mnohých jiných masérů je tomu jinak.

Chtějte vidět certifikát

Pokud se vás masér ještě před započetím masáže nezeptá na vaše zdraví a co vás bolí, jděte raději pryč. Stejně tak pokud se vám nelíbí prostředí salonu. Jakmile jdete k neznámému masérovi, chtějte nejprve vidět jeho osvědčení a certifikáty. Ideální je ovšem chodit jen tam, kde to máte ověřené nebo kde vám to doporučil někdo známý.

Masáži se ve vlastním zájmu vyhněte, pokud máte nějakým způsobem podlomené zdraví. Rozhodně se nedoporučuje těhotným ženám a krátce po porodu. Neměli byste ji podstupovat při kožním onemocnění (hrozí roznesení nemoci na jiná místa), při infekčních onemocnění, rakovině či zánětu žil. Nedoporučuje se ani při osteoporóze, protože vám hrozí zlomení žeber či obratlů. V ostatních případech vám by odborně provedená masáž měla prospět – ale záleží jen na vašich libých či nelibých pocitech, zde ji budete chtít na tomtéž místě podstoupit znovu nebo budete hořce zklamaní.