Jako čerstvé: jaké potraviny můžete mrazit?

Ne vždy se nám podaří včas zkonzumovat to, co jsme si nakoupili nebo vypěstovali na zahrádce. Mražení je pak ideální variantou, jak si potraviny schovat na horší časy a zabránit jejich zbytečnému zkažení. Co vše se dá mrazit a co byste do mrazáku naopak dávat nikdy neměli?

Ovoce a zelenina

Nejlepší na mražení je ovoce a zelenina. Zeleninu je vhodné pokrájet na menší kousky a chvíli ji povařit. Když vychladne, dejte ji do igelitových sáčků a uložte do mrazáku. Ovoce lze mrazit rovnou, případně také rozkrájené či vypeckované. Výjimku tvoří snad jedině citrusy, které k mražení vhodné nejsou, ale zato z nich můžete vymačkat šťávu, tu nalít do tvořítek na led a tyto kostky si pak uschovat.

Maso a sýr

Úplnou klasikou je maso – můžete zmrazit kterékoliv, ať už jde o velký kus nebo plátky či kostky. Důležité je ze sáčku před uzavřením vymačkat veškerý vzduch a pevně ho zavázat, ať se povrch masa nevysuší a neobjeví se na něm nehezké šedé skvrny. A stejně tak můžete zmrazit i různé druhy šunky, případně tvrdý sýr.

Máslo a mléčné výrobky

S máslem si nemusíte dělat nejmenší starosti, v mrazáku se mu nic nestane. Horší je to s mléčnými výrobky – zvlášť ty zakysané zhrudkovatí, protože ze sebe vyloučí syrovátku. Totéž se stane i se zmraženým mlékem. Používat je po rozmražení tedy můžete na vaření či pečení, ale k běžné konzumaci úplně vhodné nejsou.

Pečivo, knedlíky

Nemusíte se bát zmrazit jakékoliv pečivo, ať už je to bageta nebo chleba. Ten je idální rozkrájet na půlky či na plátky, abyste si pak mohli vyndat právě tolik, kolik potřebujete. Stejně tak se dají mrazit i knedlíky, ideální je taktéž je před zmrazením naplátkovat a vyndat zase jen tolik, kolik chcete.

Bylinky

Pokud rádi pěstujete bylinky, ale nestíháte je spotřebovat, zmražte je. Můžete je natrhat do tvořítek na led a zalít trochou vody, načež zmrazíte tyto kostky a v případě potřeby kostku vhodíte do chystaného pokrmu a necháte odpařit vodu. Petrželku, pažitku, kopr či libeček můžete jednoduše nakrájet či natrhat a zmrazit ve větším množství v sáčcích – a pak si jen vyndaváte, kolik potřebujete.

Trvanlivost

Závěrem si řekněme, jak je to s trvanlivostí zmražených potravin. Jde o způsob konzervace, jíž se zastaví působení mikroorganismů a jídlo se tak nekazí. Není ovšem vhodné mrazit prošlé potraviny, protože jim tím nijak nepomůžeme.

V mrazáku většina potravin vydrží tři až čtyři měsíce, některé i déle. Maso se například doporučuje spotřebovat do půl roku. Pokud se vám rozmražená potravina nezdá a máte pocit, že už je v mrazáku příliš dlouho, což se projeví na jejím nepěkném vzhledu i chuti, raději ji vyhoďte. Abyste tomu předešli, dávejte před zmražením do každého sáčku cedulku s popisem obsahu a datem zmražení, případně si kupte popisovací sáčky.