Proč nás honí mlsná?

Proč nás honí mlsná?

Obvykle má chuť na sladké nebo nezdravé jídlo tři základní příčiny. Všech třech se přitom můžeme poměrně snadno vyvarovat.

Nedostatek energie nebo odpočinku

I když celý den sedíte u počítače a řešíte vše po telefonu a emailech, můžete snadno vyčerpat energii. Tu spalujete zejména při soustředění se a řešení krizových situací. Pak se začnete hůře soustředit a tělo si řekne o příděl cukru, který mu pomůže alespoň na chvíli získat zpět koncentraci.

Podobně může chuť na sladké značit nedostatek spánku nebo nadmíru stresu i mimo práci. 

Řešení je v tomto směru jednoduché - dopřát tělu kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, umět po práci "vypnout" a umět odpočívat. A odpočívat nejen po práci, ale i v práci samotné - a to třeba pomocí krátkých pětiminutových procházek každou hodinu. Umožníte tak mozku přestat se soustředit na jednu věc a uvolní se. Pak se vyvarujete chuti na sladké.

Nedostatek živin 

Pokud máte chuť na nezdravé slané nebo i sladké jídlo, příčinou může být i nedostatek některých z minerálů či živin. Tělo nemá jiný způsob, než vám to naznačit právě pomocí mlsné.

Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jaké živiny by vám mohly ve stravě poslední dobou chybět a jestli tělu dodáváte i dostatek ovoce a zeleniny nebo třeba ořechů. Přírodní zdroje vitamínů a minerálů jsou nejhodnotnějšími a není to klišé. 

Nedostatek činnosti (nuda) 

Poslední obvyklou a častou příčinou chuti na nezdravé jídlo je nuda. Podvědomě tak saháme po něčem, co v nás alespoň na chvíli vyvolá příjemné pocity a "zabaví" to tak mozek i tělo. 

Když vás příště popadne chuť na sladké, zkuste se schválně zamyslet nad tím, jestli to není náhodou právě tím, že nemáte co dělat. A sledování televize se nepočítá! To je právě činnost, která příliš nezaměstnává ani tělo ani mozek. :)

Uvidíte, že když v tomto případě chuť na sladké "rozchodíte", tedy dopřejete tělu pohyb, obvykle se jí zbavíte.