Cvičíte správně? Víme, kde děláte chyby

 

 

Kdo sportuje správně, ten zhubne, dostane se do kondice a zkrátka dosáhne všeho, co si vytyčil za cíl. Kdo do toho jde zhurta a bez přemýšlení, ten rychle skončí. Buď to vzdá, nebo si i ublíží. Ale může si za to úplně sám. Poradíme vám, jak už od začátku nechybovat, co dělat a co rozhodně ne. Pokud budete mít na paměti pár základních pravidel, půjde vám to snadno a úspěšně.

 

Cvičte pravidelně

Všichni víme a také všude čteme, že bychom měli cvičit pravidelně. Jednou týdně to vážně nestačí. A když cvičíme dvě hodiny, je to zase zbytečně příliš a jen tím našemu tělu škodíme – navíc za tak dlouhou dobu rozhodně neshodíme například dvakrát víc než za hodinu. Takže podle expertů je to správně takto – hýbejte se aspoň třikrát týdně, a to vždy zhruba hodinu. Anebo se doporučuje pětkrát týdně po půl hodině.

 

Začněte pomalu

Začnete-li bez přípravy chodit do fitka, kde dřete jako koně, koledujete si akorát tak o svalovou horečku. Když se rozhodnete začít běhat, nemůžete hned vyběhnout na desetikilometrový okruh. Musíte na vše pozvolna. Rozcvičte se a pak teprve jděte na to, ale rozumně. Když chcete například běhat, začněte nejdřív chůzí, pak rychlejší chůzí, pak teprve běhejte. A běhejte nejdřív krátce, třeba jen necelou půlhodinku, pak čas přidávejte.

 

Hlídejte si tep

Měřili jste si někdy při cvičení tep nebo to považujete za zbytečné? Měli byste si ho hlídat, protože tepová frekvence vám mnohé napoví. Nejprve si spočítejte svou maximální tepovou frekvenci – tu získáte tak, že od čísla 220 odečtete svůj věk. Pokud chcete zhubnout, tak by se váš tep měl při cvičení pohybovat mezi 65 a 85 procenty této hodnoty. Pokud je tep výrazně vyšší, už nehubnete. Neboli, pokud to přeháníte a cvičíte příliš, škodíte si a tělo spaluje hlavně cukry, aby někde získalo energii pro udržení vašeho tempa. Ale kvůli tomu jste velmi brzy unavení a vzdáte to.