Kontaktní čočky vás mohou připravit o zrak

Ve věku chytrých telefonů, notebooků a při neustálé nutnosti být online je jasné, že mnoho z nás rychle přichází o dokonalý zrak. Zatímco předchozí generace po brýlích sahala třeba až kolem čtyřicátého roku života, dnes je čím dál častěji nosí i mladí lidé. Leckteří přitom dávají přednost kontaktním čočkám – ale možná neví, co riskují.

Nosit brýle není žádná ostuda. Pryč jsou ty doby, kdy se spolužáci posmívali obrýleným kamarádům. Dnes je spíš výjimečný ten, kdo má oči natolik v pořádku, že pro ně žádnou pomoc nepotřebuje. Stačí mít odchylku jen půl dioptrie a sami snadno zaznamenáme, že s naším zrakem není všechno tak, jak bývalo. Pomoc je samozřejmě snadná – zajít si k očnímu lékaři, který vše změří, oči vyšetří a doporučí nám nejlepší možné brýle. A je vyřešeno, stačí jen pravidelně chodit na kontroly a žijeme si stejně dobře jako doposud. Někteří lidé ale brýle nechtějí nebo třeba kvůli svému zaměstnání mít nemohou. Proto v dobré víře sahají po kontaktních čočkách. Když je ale nepoužívají správně, mohou si jimi víc uškodit než pomoci.

Záněty, pálení, řezání

Aplikace kontaktních čoček se zdá být velmi snadná, stejně jako péče o ně. V lékárnách prodávají nejrůznější roztoky, sami lékárníci či lékaři každému ochotně poradí, jak o čočky i oči pečovat.

Jenže ne každý je takový poctivec a leckdo z nás je prostě flink. A podle odborných průzkumů je těch flinků, kteří se o čočky pořádně nestarají, zhruba polovina! Že to ničemu nevadí? Možná byste se sami divili, jak moc to vadí.

Většina lidí, co někdy měli kontaktní čočky, už někdy pociťovala nepříjemné řezání a pálení očí. Zarudlé oči nejsou žádnou výjimkou. A rozhodně to není známka únavy či podráždění například kvůli silnému větru či nanesení prachu do očí. Kromě toho asi desetina lidí, kteří upřednostňují kontaktní čočky, při jejich nošení prodělala zánět spojivek, někteří i zánět rohovky. Že to může být náhoda či souhra okolností? Omyl, je to jen důsledek špatné péče o čočky a oči.

Množení bakterií

Pokud o čočky správně nepečujeme, množí se na nich bakterie – především jde o stafylokoky, streptokoky a pseudomonády. Ty si pak přeneseme přímo do očí, kde začnou dělat neplechu. Výše zmíněné problémy jsou přitom v podstatě banality. Pokud čočky zanedbáváme, hrozí nám až nenávratné poškození zraku či trvale zhoršené vidění.

Děsí vás to? Abyste se tomu vyhnuli, stačí jen dodržovat pár základních pravidel: nenosit prošlé kontaktní čočky, nepřekračovat doporučenou dobu nošení, používat na jejich uskladnění výhradně doporučený roztok (nikoliv obyčejnou vodu), případně si čas od času pořídit nové pouzdro na čočky. A rázem budete mít po problémech.