Co nevíte o kávě?

 

Mnoho z nás si svůj den bez kávy nedokáže představit. Sotva vylezeme z postele, už natáčíme vodu do rychlovarné konvice a doufáme, že nás první ranní káva nabudí a dokáže nás probrat. Když dlouho řídíme, rádi si ji dáváme, aby se nám nechtělo spát. Když trávíme dlouhý a únavný den v kanceláři, dáme si jich během směny hned několik. A když jdeme s kamarádkou ven, kam nejčastěji vyrazíme? Přece na kávu! Kolem kávy se tak točí existence řady z nás. A i když víme, že její přílišné množství nám škodí, stejně často neodoláme. A možná děláme někdy i dobře, protože káva je (v rozumném množství) téměř kouzelným elixírem.

 

Povzbudí chuť ke cvičení

Dali jste si předsevzetí, že zhubnete, ale ne a ne se donutit ke cvičení? Nebo cvičíte už dlouho, ale v poslední době se vám do toho prostě nechce a nechce? Máme pro vás řešení – dejte si dobrou kávu. Co to má společného s cvičením? Díky ní se v našem těle uvolní hormon endorfin, zlepší se naše nálada a jsme svolnější k jakékoliv činnosti, která se nám ještě před chvílí zdála otravná. Což platí i o cvičení, do kterého nás takhle povzbudí.

 

Probudí mozek

Všichni víme, že kofein povzbuzuje a dodává nám energii. Kdo chce být dlouho vzhůru nebo potřebuje pracovat či učit se dlouho do noci, nedá na kávu (či jiné nápoje s kofeinem) dopustit. Ale tyhle účinky podle vědců nejsou jednorázové – kdo pije kávu pravidelně, u toho dochází k výraznému zlepšení funkcí mozku. Dokážete lépe zvládat problémy, lépe se mu přemýšlí, je bystřejší a pohotovější a dokážete se lépe koncentrovat.

Prospívají nám i antioxidanty, které jsou v kávě obsaženy, protože ničí volné radikály v našem těle, a tak milovníkům kávy zaručují dlouhověkost (nebo aspoň dožití se vyššího věku než ti, kteří kávu nepijí – aspoň teoreticky).