Bez trápení a hladu – jak snížit příjem kalorií?

 

Jistě, jednou z cest, jak snížit množství přijímaných kalorií, je omezení jídla – třeba o třetinu či polovinu. Pokud se přejídáte, je to velmi dobrý začátek, jak dosáhnout snížení váhy. Jenže pokud si dáváte normální porce a jste zvyklí jíst pravidelně, tak je tento zásah nejen brutální, ale i kontraproduktivní. Proto je vhodnější zvolit druhou cestu, která je mnohem efektivnější a i odborníky doporučovanější – vyměnit různé hodně energetické potraviny za jejich nízkokalorické ekvivalenty.

 

Úprava jídelníčku

Pokud se nesnažíte zhubnout, ale jen si udržujete svou současnou váhu, nemusíte příliš řešit kalorie. Zkrátka jíte tak, jak jste zvyklí, a váha vám ukáže, jestli je to správně nebo přibíráte. Ovšem pokud se na to podíváte z odborného hlediska, tak denně přijímáte okolo 10 000 či 11 000 kilojoulů. Pakliže se snažíte zhubnout, měl by se váš denní energetický příjem pohybovat kolem 5 000 až 6 000 kJ. Což znamená, že ve svém stravování musíte udělat dost razantní změny.

 

Co vyměnit

Změny nemusejí být nikterak drastické, stačí se jen trochu zamyslet nad tím, co jíte. Pokud se neobejdete bez uzenin, vynechejte trvanlivé salámy a dejte si místo nich kvalitní šunku. Kdo miluje máslo a živočišné tuky, měl by je po dobu redukce váhy vyměnit za tuky rostlinné. Jen tahle drobná výměna vám může ušetřit až kolem 500 kilojoulů.

K svačině, ale klidně i jako doplněk snídaně, si dávejte zeleninu a ovoce. Když ho sníte okolo půl kila denně, je to jen dobře. Je plné vody a dodá vám spoustu důležitých minerálů a vitaminů. Pokud si dáváte jogurty, omezty ty smetanové, raději si dejte klasické či nízkokalorické.

Co se týká oběda, je to celkem snadné – tučné maso vynechávejte, vepřové pokud možno měňte za kuřecí, nezapomínejte na ryby (netučné) a nebojte se občas vynechávat přílohu. Místo brambor si tak klidně k masu dejte jen zeleninu. A k večeři se řiďte stejným pravidlem, akorát myslete na to, že byste v ní neměli mít moc sacharidů.