Vážíte příliš? Přesto možná nejste obézní

 

Když si někdo stoupne na váhu a ta mu ukáže 130 kilo, rozhodně to není málo. Rovnou bychom asi řekli, že takový člověk je silně obézní a je to spíš chodící hora tuku, která by se sebou rychle měla něco udělat, než na svou šílenou váhu zemře v důsledku nějaké s tím spojené nemoci. Jenže na téhle váze nemusí stát nikdo takový, může tam stát vysoký svalovec, například kulturista, jemuž právě tahle váha ukazuje tuhle hmotnost. V takovém případě si už rozhodně nic špatného nemyslíme, protože nám čelisti poklesnou údivem – tohle je totiž hlavně váha jeho svalů, nikoliv tuku (toho má v těle minimum). A právě v tom je ten hlavní rozdíl – obezita se neurčuje na základě váhy, ale na základě poměru tuků a svalů v našem těle.

 

Poradí odborník

Běžná osobní váha vám příliš neprozradí, i když můžete mít nějakou moderní s různými vychytávkami. Zhruba vám sice může odhadnout podíl tuku a svalů či vody v těle, ale pořád je to spíš orientační výsledek. Ideální je vyhledat odborníka, který se podobnými tématy zabývá, nějakého dietního specialistu, nutričního poradce, znalého trenéra a podobně. Ten vám díky svým znalostem, zkušenostem a také díky profesionálnímu vybavení přesně určí, jak na tom vaše tělo je.

A možná vás i překvapí – i když máte třeba v oblasti břicha víc tuku, než je vám milé, tak ruce a nohy můžete mít například díky svému zaměstnání či koníčkům vytrénované a svalnaté, takže to s vámi není tak zlé. Pak stačí dodržovat jen pár rad, zatočit s tukem v problematické oblasti a přeměnit ho na svaly. Takže ručička na váze se posléze třeba ani nehne a pořád vám bude ukazovat stejně (nebo dokonce víc), ale to je dobře, protože svaly mají dost značnou hmotnost.