Otestujte své tělo a zhubnete snadno a rychle

Právě proto, že každý je jiný a každý proto potřebuje k hubnutí jinou cestu. Tu správnou vám mohou poradit výživoví experti, kteří dokáží otestovat vaše tělo a zjistit, co potřebuje.

 

Být výživovým poradcem není tak snadné a nemůže to dělat laik. Takový poradce vám totiž jen neřekne, jak máte jíst a jak nejlépe zhubnete – návody na různé diety se přece dočtete na nejrůznějších webových stránkách. Takovýhle poradce má především umět určit, kde konkrétně je ve vašem těle problém, kde máte nejvíc tuku, kolik máte svalů, jaké zdravotní potíže vám hrozí – a především má umět říct vám, proč přibíráte a proč ani přes veškerou snahu nehubnete.

 

Vícesložkový vstupní test

Základním nástrojem takových expertů by měl být jakýsi vstupní test, díky kterému dopodrobna poznají vaše tělo. Je to něco jako pravidelná prohlídka u lékaře, akorát se soustřeďuje na tuky, svaly a potíže s postavou.

Pokud si vyberete svého odborníka, měl by vám tento test nabídnout a teprve na základě jeho výsledků s vámi probrat další postup. Co po vás v testu bude chtít? Nebojte se, není to nic bolestivého ani nepříjemného.

V první řadě dietologové provádějí takzvanou analýzu tělesné kompozice, kdy zjišťují poměr tuku a svalů v těle. Kromě toho dokážou také určit, v kterých partiích se tuk hromadí nejvíc.

Dále se provádí takzvané rating metabolit rate (RMR), kdy se měří spotřeba energie v klidu. Při testu musíte být zcela v klidu, obvykle posloucháte relaxační hudbu a k tomu dýcháte do masky, která trochu připomíná plynovou. Odborník při tom měří, kolik spotřebujete kyslíku a kolik vyloučíte při výdechu oxidu uhličitého, čímž zjistí vaši energetickou spotřebu (neboli jak rychle se v těle spalují tuky a cukry).

Mnohde se používá také vario-cardio test, kdy se zjišťuje, jak moc je zatížen nervový systém. Dále se dělají odběry, při nichž se zjišťuje hladina cukra v krvi či stav a zatížení jater.