Buďte konečně šťastní! Přilákat štěstí je totiž snadné

Ne nadarmo se říká, že smích a pocit štěstí prodlužují náš život. A něco na tom skutečně bude, protože lidé spokojení sami se sebou, svou rodinou, prací a celkově svým životem se dožívají nejen vyššího věku, ale vyhýbá se jim i celá řada nemocí. Jak ale štěstí dosáhnout a jak si tento krásný pocit udržet?

Existuje celá řada moudrých rad, citátů a pouček o tom, jak žít šťastný život plný uspokojení a sebenaplnění. Ale přiznejme si hned na začátek – i když jsme z těchto rad celí nadšení a říkáme si, jak bychom se jimi chtěli řídit, málokdo z nás to zvládne. A tak většinou hledáme štěstí v mnohem prozaičtějších věcech a prožitcích. Jsme šťastní, když vyhrajeme peníze, když si koupíme něco nového na sebe či pro sebe, když naše dítě uspěje v nějaké soutěži, když nás partner po dlouhém a náročném dni obejme a uvaří nám čaj. Jsou to leckdy drobnosti, které nás učiní šťastnými. A když si to uvědomíme, zjistíme, že šťastní můžeme být téměř neustále, stačí jen se na svět začít dívat jinak a užívat si i ty maličkosti, které možná až dosud považujeme za naprosto samozřejmé a banální.

Buďte šťastní hned

Je naprosto nesmyslné žít ve víře, že se musíte rozkrájet pro svou rodinu či kolegy a vy jste až poslední v řadě. Že nejdřív je nutné uspokojí potřeby a přání druhých a teprve potom, až někdy v budoucnu, dojde na vás a až tehdy budete šťastní.

Copak víte, jaká budoucnost vás čeká? Zítra vás může srazit auto a žádné další zítřky už nebudou. Takže myslete v první řadě na sebe, začněte být trochu sobečtí a dělejte si radost. Zajděte si na nákup, sedněte si doma v klidu s dobrou knihou a kvalitní kávou, odsuňte úklid a udělejte si čas sami na sebe, vypněte večer počítač a užijte si volný čas s partnerem či volné odpoledne dováděním s dětmi. To všechno a mnoho dalšího vám přinese pocit spokojenosti, radosti a štěstí. Nesnažte se chytat nějaké imaginární štěstí, ale hledejte ho v tom, co máte každý den na dosah.

Naučte se odpouštět

Zazlíváte kamarádce úspěch, žárlíte na někoho, nesete si v sobě dávnou křivdu? Pokuste se hodit to všechno za hlavu – sejděte se s těmi, s nimiž jste rozhádaní nebo kteří vám ublížili a na rovinu si promluvte. Uvidíte, jak se vám rázem uleví. Snažte se nezávidět a netrápit se tím, co se stalo kdysi dávno. Když budete žít v pohodě a míru s ostatními, budete v pohodě a míru i se sebou a vašemu štěstí nebude už nic chybět.