Když cvičení bolí... Škodíte si nebo to nevadí?

 

S bolestí při cvičení, respektive po něm, je to složité. Některá totiž může znamenat, že všechno děláte správně a vaše tělo jen není zvyklé a pomalu si na tu námahu musí přivykat. Jiný typ bolesti vás ale může upozornit na to, že je něco špatně, máte natržený sval a podobně. Jak se v tom tedy vyznat a nedělat hned od začátku chyby?

 

Běžná bolest svalů

Kdo začíná cvičit nebo se k pohybu vrací po delší době nicnedělání, může hned druhý den ráno zjistit, že se necítí jako znovuzrozený, ale naopak mu dělá potíže vstát, narovnat se i chodit. Všechno bolí, nohy jsou jako gumové, ruce odmítají poslouchat, záda jsou jako dřevěná. Znamená to, že jste si ublížili a je s vámi konec? Ve většině případů ne – obvykle je to jen následek toho, že jste se do cvičení vrhli po hlavě, přepínali se a tělo vám to teď vrací bolestí namožených svalů. Musíte na to příště zkrátka jít opatrněji, pozvolněji a krůček po krůčku. Pokud tyto bolesti za den či dva zmizí, nemusíte si s nimi dělat starosti, jen si z nich vzít ponaučení.

 

Pozor na riskování

Někdo se všem zkrátka nikdy nepoučí. Už jede z posledních sil, ruce s těžkou činkou se mu třesou, kolena podlamují, ale namlouvá si, že to přece dokáže, že to zvládne. Když pak skončí s natrženým svalem či jiným zraněním, jen si hořce vyčítá, proč neskončil, když si o to tělo žádalo. Proto zbytečně neriskujte a naslouchejte svému tělu. Když je toho na vás moc, přestaňte, dejte si pauzu, a to ať už třeba jen několik minut nebo i den či dva. Pokud to neuděláte, setkáte se se svalovou horečkou takové intenzity, že vás přinutí zůstat na lůžku. Pokus o rozcvičení bolavých svalů může skončit katastofou, poškodit si můžete dokonce i klouby. Pokud se vám navíc po cvičení na některé části těla objevují otoky či zarudlá místa, nemávejte nad tím rukou a navštivte hned lékaře.