I muži mají své dny. Jak se vyrovnávají s přechodem?

O ženském přechodu toho bylo napsáno už spoustu a každá žena tak trochu očekává, že jednou toto nepříjemné období přijde i na ni. Někteří muži nad tím kroutí hlavou, jiní se snaží být svým partnerkám oporou. Jenže mnozí z nich netuší, že přechod se týká i jich samotných.

 

U žen je toto období mnohem specifičtěji určeno v čase. Jakmile přestanou menstruovat, odehrává se u nich právě menopauza nebo také přechod, tedy v jejich těle se znenáhla začnou dít velké změny, hormony jsou jako splašené a ženy samy také často nevědí, co se sebou. U mužů je tento problém o dost odlišnější, a to zejména proto, že jejich plodné období neurčuje nic jako menstruace. Ale i oni mají hormony, které v jejich těle po celý život pracují a ovlivňují je. Jenže čím jsou pánové starší, tím jim zejména pohlavních hormonů ubývá, což se děje zhruba od třicátého roku jejich věku. A kolem padesátky přijde krize.

 

Krize středního věku

Každý muž svůj přechod, odborně nazývaný andropauza, prožívá úplně jinak. I oni začnou být náladovější než dřív a jejich chování i prožívání emocí se může prudce měnit. Právě kolem padesátého roku věku, kdy nastává andropauza, ovšem u mnoha mužů přichází také takzvaná krize středního věku. Začnou hodnotit svou minulost, úspěchy a neúspěchy, pády, prohry, smutky. A mnoha z nich připadá, že víc než půlka života je za nimi a oni ho promrhali, ničeho nedosáhli a mohli na tom teď být mnohem lépe. K tomu se s přechodem často pojí i sexuální nevýkonnost, úbytek libida a náhlý pocit, že už jim to nejde tak, jako dříve. A co na to partnerka, která jistě není uspokojená?

 

Druhá míza

Druhá část mužské populace svůj přechod prožívá o mnoho veseleji. Najednou jim připadá, jako by jejich život přestoupil do druhé poloviny, kterou si musejí přece pořádně užít. Děti už jsou dospělé, kariéru mají vybudovanou, nikam už se tolik neženou, a tak si začnou užívat všech příležitostí. Mnozí se zhlédnou v adrenalinových sportech, někteří se začnou oddávat neřestem, kterým se dříve snažili spíše vyhýbat – začnou třeba více kouřit kvalitní doutníky, dopřávají si kvalitní alkohol. A nebo je více lákají mladé dívky, které v nich vzbuzují pocit návratu do mladých let a povzbuzují libido. Zkrátka chytnou druhou mízu a najednou se chovají bláznivě jako puberťáci. Ale i to časem pomine, když se jejich hormony zase zklidní a přechod je za nimi. Ovšem ženy jim jejich verzi přechodu pořád mohou jen tiše závidět.