Běh jako sport pro zdraví – nebo naopak?

 

K běhu nás povzbuzují odborníci, celebrity i prostí lidé, kteří tomu šílenství zcela propadli. Hlásají, že bez běhání si svůj život už nedokážou představit, že jakmile jednou začali, nedokážou s ním už přestat. Neváhají vstávat v pět hodin ráno a jít běhat, běhají v mrazech i dešti, kdekoliv a kdykoliv. Tvrdí nám, že běh jim zlepšuje kondici, zhubnou díky němu, udržují se ve formě a co víc, vyčistí si díky němu hlavu, utřídí myšlenky a dopřejí plícím čerstvý vzduch. Jejich tvrzení jim nelze upírat a je jasné, že běhání má mezi sporty své nezastupitelné místo a v mnoha ohledech našemu zdraví dokáže prospívat. Jenže ne vždy, protože když na to jdete špatně, můžete si jím víc ublížit než prospět.

 

Záleží na botách i terénu

Abyste si běháním neuškodili, měli byste zvolit především vhodné obutí. Zvlášť pokud si pro své sportování vyberete tvrdý povrch, jakým jsou chodníky a asfaltové silnice. Každé dopadnutí na tento terén je totiž velmi silným nárazem pro naše kolena, která se s tím musejí nějak vypořádat. A rozhodně nejsou nadšená. Při běhání po asfaltu či betonu trpí i další klouby na nohou, ale i záda, nemluvě o tom, že při zakopnutí vám hrozí docela nepěkná zranění. Takže pokud to jde, vyběhněte radši do přírody, kde jsou cesty výrazně měkčí.

Ať už běháte kdekoliv, je potřeba rovnou zapomenout na obyčejné prošplapané tenisky. Zajděte do obchodu se sportovními potřebami a kupte si pořádné boty, které tlumí nárazy, jsou z prodyšných materiálů, aby nohy mohly dýchat, a pevně a pohodlně drží chodidla, aby se zabránilo jakémukoliv zranění. Pokud zavrhnete tuto prvotní investici, je už vaše následné zdraví jen ve vašich rukou.