Jak často cvičit, aby byl tento pohyb efektivní?

Není žádný div, že sportovci či ti, kteří se věnují pravidelně nějakému pohybu, mají menší riziko infarktu než lidé, kteří mají sedavé zaměstnání či nemají vůbec čas se denně nějak aktivně hýbat. Víte ale, že k pravidelnému cvičení není nutno navštěvovat fitko, ale stačí, když se každý den trochu „protáhnete“ doma? 

Kolik času si tedy na trénink vyčlenit?

Pravidelný pohyb totiž odbourává stres, nadváhu a snižuje krevní tlak – což jsou tři základní faktory způsobující infarkt. Kolik je tedy potřeba pohybu za týden? Tahle otázka trápí nejednoho odborníka, nicméně všichni se shodují na tom, že optimální doba pohybu týdně je 3 x 30 minut.

Jak cvičit?

Samozřejmě si nemusíte hrát na maratónské běžce – v tomto případě se za pohyb samozřejmě bere například i „obyčejná“ chůze. Je dokázáno, že i chůze dokáže zlepšit činnost vašeho srdce. Všechna aerobní cvičení jsou pro vaše srdce přínosem - a navíc samozřejmě pomáhají zhubnout!

Proč zrovna aerobní cvičení?

Po čas aerobního cvičení procvičujete všechny svaly na těle – včetně toho srdečního.

Tím, že se zvýší srdeční frekvence, tím více srdce pumpuje krev vaším tělem. Takže se do vašich buněk dostává více kyslíku – a to včetně buněk srdečních.

To „nejlepší“ na konec – při tomto stylu cvičení samozřejmě spalujete nejvíce kalorií!

Hlavně to „nepřepálit“

Ať už je pohyb sebevíc lepší pro vaše tělo, vždy je potřeba myslet na to, že čeho je moc, toho je příliš. Když cítíte, že jste to se cvičením opravdu přehnali nebo že už prostě nezvládáte – dejte si pauzu. Nechcete se přeci pohybem odrovnat natolik, že nebudete schopni cvičit už vůbec!

Prostě stačí každý den alespoň nějaký ten pohyb – namísto výtahu běžte raději po schodech. Nebo třeba do „sámošky“ si skočte pěšky – vaše tělo vám jistě poděkuje!