Hlad na cestách – jak s ním zdravě zatočit?

Můžete mít sebelepší či sebepřísnější plány, jenže najednou se ocitnete někdy úplně mimo domov či kancelář. Všechna vaše předsevzetí se tím rázem změní v prach, protože na cestách nemůžete dodržovat takový dietní režim, na který jste zvyklí. A tak mnoho z nás zvolí jednu ze dvou nejčastějších variant – buď zatneme zuby a po celou dobu, co se pohybujeme mimo naše zavedené území, trpíme hlady, který nám už po několika hodnách bolestivě svírá žaludek a tělo žadoní o jakýkoliv přísun energie, anebo zmizíme ve dveřích první restaurace či prvního obchodu, které se nám po dlouhém odolávání tělesným potřebám namanou u cesty.

Obojí je většinou velmi špatně, protože hlad nám ubližuje a tělo musí brát z vlastních zásob, přičemž si je pak bude chtít doplnit ve formě ukládání tuků, a návštěva stravovacícho zařízení či obchodu většinou buď nevyhoví našim zdravým stravovacím návykům, a nebo v energetické krizi sáhneme po první kalorické bombě, která se před našima očima zjeví.

Jak to vyřešit?

To, že se v takovéto nemilé situaci ocitnete naprosto nečekaně, se samozřejmě může stát. Ale ve většině případů jistě předem víte, že se budete muset po několik hodin či dní stravovat mimo domov a ve zcela jiném prostředí, a tak máte dost času se na to vhodně připravit. I když víte, že hlavní jídlo si budete moct někde dát a že bude na výběr i nějaká zdravá varianta, problém většinou tkví ve svačinách, které jsou při zdravém životním stylu nezbytné.

Čtěte také:

Dbejte tedy na to, abyste při sobě měli vždy něco, co můžete i ve spěchu a venku zakousnout a k čemu nepotřebujete příbory ani mikrovlnnou troubu. Ideální je ovoce, případně nějaká cereální či proteinová tyčinka. Předem si s sebou můžete sbalit i nějaké tmavé pečivo, do nějž si už předem nachystáte plátek kvalitní šunky či sýra (v chladnějším počasí se vám rozhodně do odpoledne nezkazí). K pití je vhodné mít po ruce minerální vodu, případně kefír, který vám dodá i hodně živin. A pokud víte, že jste opatrní a jídlo nerozmačkáte, můžete si s sebou přibalit i bílý jogurt a lžičku.