Tradiční moravská jídla - jsou mezi nimi i ta dietní?

Základní surovinou moravských kuchařek byla mouka, pohanka nebo lámanka. Maso bylo dříve velmi vzácné, na stolech se objevovalo jen zřídka a to většinou, když probíhaly hody nebo když se slavil nějaký svátek. Většina moravských jídel byla buď sladká nebo se mísily luštěniny, uzeniny a zelí. Podívejte se, že i slovácké béleše, lokše nebo šumajsl se připravovaly ze zdravějších surovin.

Valašský Kontrabáš

Jak už jistě sám název napovídá, tento pokrm je typicky valašský. Jeho základní surovinou je pohanka, která je význačná svými blahodárnými účinky pro naše tělo. Mezi další ingredience patří brambory, cibule, mix uzenin, majoránka, sůl, pepř, sádlo. Pro jeho dietnější verzi stačí nahradit uzeniny jinou alternativou, například kvalitní dušenou šunkou. Pro ještě odlehčenější verzi pak místo sádla zvolte olivový olej.

Celý recept na tradiční Valašský Kontrabáš najdete zde.

Pohanská kaša s trnkama

Pro milovníky sladkých pokrmů je tato kaše ideální. Opět je základní surovinou pohanka vařená v mléce. K ní potřebujete už jen sušené (nebo v létě čerstvé) švestky a celé se to ještě zapéká. Po vytažení z trouby se kaše rovnou podává a ta chuť je prostě dokonalá.

Celý recept na Pohanskou kaši s trnkama najdete zde

Slepičí polévka

Kdo by nemiloval silný slepičí vývar. Věděli jste, že tato polévka je tradičním jídlem v tzv. Moravském Horácku? Její původní název je „polévka do kouta“ a touto polévkou horalé vítali hosty – uctívali je.

Hertepláky

Krásná Haná je spjata s tímto sladkým pokrmem již stovky let. I když jsou Hertepláky sladké, nepatří k těm kalorickým „bombám“. Jedná se o bramborové placky s mákem, cukrem nebo povidly. Samozřejmě, cukr můžete nahradit medem a povidla jsou k dostání i v dietní formě.

Celý recept na Hertepláky najdete zde

Kuře pod peřinkou

Kuřata se na Moravě zpracovávala na mnoho způsobů a každý hospodyňka měla svůj „vychytaný“ recept. Jedním z nich je i „kuře pod peřinkou“, tehdy pečené kuře pokryté nádivkou, který se skládala z rohlíků, mléka, čerstvé petrželky, česneku a vajec. Místo klasických bílých rohlíků můžete zvolit rohlíky celozrnné nebo bezlepkové pečivo.