Na peníze chytře - poznejte své výdaje

Základ je znát své výdaje

Je zajímavé, že každý ví přesně kolik vydělává. Pokud se kohokoli zeptáte, bude znát přesně svoji mzdu a často dá dohromady i příjem celé domácnosti. Pokud ale takovou otázku budete směřovat směrem k výdajům, už se tak jasné odpovědi nedočkáte.

Přitom právě výdaje jsou základem k úsporám. Co si budeme povídat, dosáhnout zvýšení příjmů je obvykle o dost těžší, než začít šetřit.

Čistý papír a seznam všeho za vydáváte peníze je základ a proto od něj začněte.

Pozor na nepravidelné platby

Schválně si zkuste seznam začít psát. Nejspíš začnete, jako všichni ostatní, do jasných měsíčních výdajů. Napíšete tedy částku za nájem, případně půjčky a budou následovat pravidelné zálohy za energie. To je naprosto v pořádku a tak to má být, jenže tím náš seznam nekončí. Pokračovat musíte i částkami, které už nejsou tak jasné - jídlo, oblečení, zábava. To všechno jsou kategorie, které se každý měsíc mění, ale obvykle je dokážete alespoň odhadnout. Částku si tedy napište odhadem a průměrnou. Vynechejte extrémy, ale ani kategorii nepodceňte, lhát sami sobě nemá smysl.

Většina lidí takto seznam ukončí, ale to jste teprve v polovině. Největší problém totiž v rozpočtech rodin dělají nepravidelné platby. Upřímně, kolik lidí zapomnělo na pojištění? Platí se často jednou ročně a tak se nám částka velmi snadno vykouří z hlavy. Přitom peníze na tuto platbu musíme také někde vzít. Do seznamu tedy napište i roční platby a nezapomeňte opět na ty, které nemají jasnou částku. Děti mají v Září větší náklady na školu, než během roku. Okolo vánoc zase je třeba připravit dárky, výzdobu a i jídlo bude stát víc. Stejně tak dovolená něco stojí - tyto částky se ve vašem seznam musí objevit také.

Hotovo? Právě se díváte na svůj rozpočet

Pokud máte hotovo, právě se díváte na svůj rozpočet. Suma všech výdajů by neměla přesáhnout váš příjem a pokud tomu tak je, je třeba začít šetřit. Ale to je na jiný díl našeho seriálu. prozatím si vystačíme s tím, že máme nějakou představu o našich výdajích a nyní je třeba zjistit, zda odpovídá realitě.

V následujících měsících tedy poctivě zapisujte reálné výdaje a díky tomu budete mít přehled o tom, kde je třeba začít šetřit a kde máte ještě rezervu.

Už v průběhu měsíce budete vědět, že je třeba ubrat trošku v kolonce zábava, protože jinak by v kolonce jídlo nemuselo být na konci měsíce dost.

Další díly seriálu najdete na https://www.nejfit.cz/na-penize-chytre