Na peníze chytře - stačí chvilka a jste bez všeho, proto je dobré mít majetek pojištěný

Pojďme se teď společně podívat na typy pojištění které většina z nás zná alespoň z doslechu.

Povinné ručení

Většina typů pojištění je založena na dobré vůli toho, kdo se chce nějak chránit. Ten si pak jednotlivá rizika, která jej v životě mohou potkat, může pojistit. Obvykle většinou lidé řeší problémy až když přijdou a proto stát alespoň v některých případech nařizuje, že se máte proti případným problémům zajistit.

Naštěstí pro klasické občany je toho nařízeno minimum a navíc je povinnost vztažena k nějakému vlastnictví. Většina z nás zná to nejznámější pojištění vůbec, povinné ručení. Vztahuje se na ty kteří vlastní automobil a v tomto případě nechrání tak zcela vás. Vztahuje se totiž na škody, které způsobíte někomu jinému.

Havarijní pojištění

Povinné ručení vás ochrání před nemalými náklady, pokud někomu něco způsobíte. Co ale bude s vaším autem? Pokud způsobíte havárii, nedostanete od pojišťovny obvykle ani korunu. Vše dostane ten, kdo škodu nezavinil. A právě pro takové případy je tu havarijní pojištění. Nové auto je obvykle položka v rozpočtu, na kterou musíte dlouho šetřit. A pokud je pro vás automobil nutností, rozhodně se nevyplatí nechat tohle náhodě.

I když je havarijní pojištění obvykle dražší, než to povinné, může vás často zachránit.

Pojištění nemovitosti

Dopravu bychom už měli zabezpečenou, ale důležité je také kde bydlet. Pokud vlastníte nějakou nemovitost, je dobré mít pojištěnu i ji. Asi nejčastějším typem pojištění je pojištění nemovitosti a zkráceně by se dalo říct, že vás zabezpečí pokud se vašemu domu, nebo bytu, něco stane. Nejčastěji vás tedy bude chránit proti požáru a nebo povodni.

V tomto typu pojištění je to poněkud složitější a jednotlivé škody je třeba vybrat. Například záplava může, ale i nemusí být součástí základního balíčku. Proto je třeba zvážit všechny možnosti.

Pojištění domácnosti

Spousta lidí si myslí, že pojištění nemovitosti kryje všechno co doma mám, ale to není pravda. Zjednodušeně řečeno kryje jen pevné části, tedy opravdu dům. Vše co je uvnitř a dá se odnést, už od pojišťovny zaplaceno nedostanete. Nejde jen o nejčastější krádeže, tedy kdy vás někdo vykrade. I zmíněný požár si nevybírá a zničí i vaše věci. Proto je třeba pojištění domácnosti, které tyto problémy vyřeší. Ukradená televize, nebo vytopená koupelna už potom problém není.

Jak je vidět, pojištění je hotová věda, proto se raději vždy obraťte na profesionály. Znát všechny výjimky je často skoro nemožné a tak je lepší řešit tyto věci s někým, kdo tomu rozumí lépe.

Další díly seriálu najdete na https://www.nejfit.cz/na-penize-chytre