Mushing dá zabrat jak psovi, tak člověku

Psí spřežení

Pro tento sport jsou potřeba alespoň dva psi, kteří budou tvořit spřežení. Díky speciálním postrojům mohou tahat svého psovoda neboli mašéra, aniž by jim takový pohyb způsoboval problém. Mushing se dá provádět jak v zimě na saních (to si pravděpodobně vybaví většina z nás), tak v létě na speciálním vozíku.

Mushing je přímo odvětví kynologického sportu. A k tomu, aby byl takový sport bezpečnou zábavou, je potřeba k němu mít kvalitně vycvičené psy. Jejich výcvik by měl začínat již od útlého mládí a je nutno je speciálně připravovat na takovou zátěž i situace, které mohou při spřežení nastat. Tažným psem se nemůže stát každý domácí mazlíček. Existují plemena, která jsou pro tuto aktivitu preferována, například sibiřský nebo aljašský husky, aljašský malamut, grónský pes či samojed. Zapřáhnout však po poctivé přípravě můžete jakéhokoliv psa, který to fyzicky zvládne. Když už si pořídíte psa, dostane vás do kondice i jen tak.

Mushing mimo zimní období

I v létě mushing nabízí spoustu možností. Můžete psa - opět dobře trénovaného - zapřáhnout k vozíku, ale třeba i jízdnímu kolu nebo začít trénovat se psem zapřaženým, když se člověk věnuje pouze poklusu či běhu. Další možností, v posledních letech poměrně rozšířenou, je také speciální koloběžka, se kterou je spřežení zřejmě nejsložitější. Mushing je zajímavé rozšíření jinak běžných letních sportovních aktivit, spolupráce se psem dá přeci jen o něco více zabrat. Už od výchovy štěněte budete mít více pohybu i vy.

Mushing v zimě

Snad nejznámější využití psího spřežení je na sněhu, kdy psi táhnou svého pána. To se nejčastěji děje na speciálních sáňkách, ale možností jsou například také běžecké lyže. Ačkoliv se může zdát, že se mašér pouze veze, rozhodně tomu tak není, koordinace těchto aktivit je složitá. Pokud si na trénování, abyste se stali mašérem, netroufnete, mnoho klubů nabízí nezapomenutelný originální zážitek, kdy vás se psím spřežením a mašérem svezou.