Pořiďte si psa - vyběháte s ním splín a dostane vás do kondice

Jaké plemeno vybrat

Abyste se pořádně začali hýbat, nepotřebujte mít nějaké obří plemeno. Pravidelnost procházek bude menší plemeno vyžadovat naprosto stejně jako velký pes. Do menšího bytu se hodí třeba Jack Russel – je to temperamentní plemeno, které vás rozhodně na gauči sedět nenechá! Nezapomeňte, že je to teriér, takže pokud máte zahradu, bude vám nahrazovat krtka. Podobně se do bytu nebo baráku hodí staffbull (staffordširský bullteriér), který sice nutně potřebuje kontakt s lidmi, stejně tak ale i dostatek pohybu - a nejlépe s vámi.

A právě pes, který vyžaduje kontakt s lidmi, vás vytáhne z každého splínu. Ne nadaramo se říká, že pes dokáže páníčka rozveselit i vycítí, když se potřebujete jen tulit.

Čtěte také: Když na vás padne smutek, nenechte se jím převálcovat

Máte možnost nechat psa venku v boudě? Zvolte boxera nebo plemeno s delší srstí. Takový pes vám věrným společníkem i hlídačem a na procházkách bude vyžadovat spoustu pohybu.

Než vyberete konkrétní plemeno, zjistěte si o něm úplně všechno - od temperamentu, potřeby hýbat se, jak moc štěká i jak moc vyžaduje pozornost. Ať máte obrázek o tom, kdo s vámi následujících hodně let bude žít.

Psí sporty vás budou bavit

Pořízením psa zábava teprve začíná. Najděte si sportovní kluby ve vašem okolí, kam můžete vzít svého psího miláčka. Zkusíte agility a budete se zdokonalovat ve zdolávání překážek nebo se dáte na dogbiatlon, který je u nás stále populárnější? V zimě budete potřebovat běžky, psa a pušku a můžete si užít spoustu zábavy! Vyzkoušejte triatlon se psem a během léta máte o zábavu postaráno! Může to znít divně, ale s trénovaným psem vás bude čekat plavání, jízda na kole i běh. Hurá do toho a oba budete příjemně unaveni! 

Celý rok v pohybu

Jestli jste přesvědčení, že i se psem se budete nudit, jste na omylu. Poznáte krásu přírody za každého počasí, dostanete se do formy a v dobrých i horších životních chvílích budete mít nerozlučného parťáka! I po bouřlivé noci se budete muset donutit vstávat a vyrazíte spalovat kalorie (nebo i zbytek alkoholu), protože na vás hned ráno budou koukat oči vašeho věrného přítele. Ten bude celý natěšený, až se s vámi proběhne po venku.

S takovým pohybem kila půjdou snáze dolů, budete více otužilí a méně náchylní k sezónním chřipkám a díky psovi se celý rok budete přirozeně hýbat. A když si psího kámoše pořídíte z útulku, uděláte radost sobě i pejskovi a zároveň uskutečníte dobrou věc.

Čtěte také: Se štěnětem se lépe hubne