Nechce se vám čekat až důchod? S hnutím FIRE to zvládnete klidně ve třiceti

FIRE, tedy Financial Independence – Retire Early v překladu znamená finanční nezávislost - brzký důchod. Většina lidí si zde asi začne říkat, že jde jen o další "zaručené" návody k tomu, jak zaručeně zbohatnout. Ale tady jde o přesný opak.

Myšlenka hnutí vychází ze snadné logiky, nejdříve si odepřu zbytné věci, abych si následně mohl užívat. Je důležité zmínit, že v této myšlence nejste nijak omezeni věkem, může vám být 25, ale i klidně dávno přes třicet. Podstatná je pouze vůle a přísné dodržování stanoveného režimu.

Základ jsou úspory

A to konkrétně úspory od maličkostí. Místo oběda v restauraci si raději vyberete jídlo z domu. Kávu po obědě si raději odpustíte a místo toho zvolíte třeba čaj, který je ve firmě zdarma. Zkrátka, začnete být až extrémně šetrní. Každou korunu dvakrát obrátíte v ruce, než ji utratíte.

Asi nejlépe by se tento režim dal popsat jako asketický život. Základem je šetrnost a zároveň disciplína, která nezná žádnou pauzu. Zde neplatí žádné "jen pro tentokrát". Podobné přemýšlení se totiž vyplatí v budoucnu.

Peníze nepatří do matrace

Druhou částí receptu jsou investice. Peníze vám zkrátka nemohou ležet doma, protože tak jen ztrácejí hodnotu. V hnutí FIRE každou ušetřenou korunu investujete, aby vám vydělala další peníze. Nikdo vám neříká kam peníze vložit, vše je na vašem uvážení.

Investujete tedy do fondů, akcií, nebo třeba nemovitostí. Cílem je získat dostatečnou částku k tomu, že se peníze začnou množit samy.

Už z první části víte kolik je vaše měsíční útrata. A to je také vaše cílová meta. Pokud vaše úspory začnou generovat dost na to, aby pokryly měsíční útratu, jste připraveni na důchod. A přesně o to ve FIRE jde.

Zapomeňte na jachty

Také vám už u nadpisu naskočil obrázek moře a luxusní jachty? Tak to jste vedle. FIRE hnutí je totiž založeno na tom, že se odprosíte od vzorců chování našich rodičů. Cílem zde není hromadit obrovskou kupu peněz, ale naopak se oprostit od zbytečného luxusu.

Ani po dosažení vysněného cíle totiž nemůžete začít utrácet, jezdit na drahé dovolené a kupovat drahé auta. Šetrní zůstanete zkrátka už na pořád. Odměnou je potom volnost a užívání si volna dříve, než nám to stát dovolí.