Recept: hrachová kaše s cibulkou

Jedno ze zapomenutých jídel, které už se příliš nevaří, je určitě hrachová kaše. Přitom právě luštěnin má v jídelníčku běžný evropan zoufalý nedostatek. Nutričně skvělé jídlo, které zasytí na dlouhou dobu a přitom nedodá zbytečně moc kalorií, které se hodí klidně i ke svátečnímu menu.

Co budeme potřebovat?

  • 250g hrachu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička majoránky
  • 2 velké cibule
  • olej
  • sůl

Jak na to?

I když se říká, že půlený hrách nemusíte namáčet, my to doporučujeme. Přece jen se tím doba vaření zkrátí a ušetřená energie na sporáku, když už děláme levné jídlo, se hodí.

Hrách si tedy probereme, omyjeme a necháme alespoň půl dne namočený ve vodě. Vody přidejte dostatek, aby byl hrách celý ponořený, i když trošku nabude.

Ve stejné vodě pak hrách vaříme do změknutí, obvykle bude stačit 30 minut. Vodu klidně osolte, dobu vaření to nijak neprodlouží a hrách bude alespoň lépe ochucený. Jakmile je hrách měkký, slijeme přebytečnou vodu, ale část ji necháme. Klidně ji slijte bokem a předáte během mixování, pokud si nejste jistí, kolik ji nechat.

Přidáme máslo, majoránku a horké mléko. Vše spolu rozmixujeme tyčovým mixerem tak aby vznikla hustá kaše. Zbylou vodou si můžeme pomoci k požadované hustotě, někdo má rád kaší řídkou, jiní zase hustší - sami zjistíte, která vám bude chutnat nejvíc.

Nyní si už jen nadrobno nakrájíme cibuli, kterou smažíme na dostatečném množství tuku, těsně před servírováním. Cibulkou určitě našetřete, na každou porci patří opravdu velké množství. Kaše s ní bude chutnat o dost lépe.