Nakoupili jste si zásoby a teď nevíte, co s nimi? Použijte jen ty zdravé

Na začátku pandemie koronaviru se řada lidí doslova zbláznila. Vzali obchody útokem, zahltili objednávkami e-shopy s potravinami i rozvozové služby. Extrémní zájem byl hlavně o trvanlivé potraviny v čele s konzervami. Vypadalo to, jako kdyby měla vypuknout válka, obchody měly co nevidět zavřít a jídlo by mělo dojít. Teď se situace vrací k normálu, řada lidí má pořád své trvanlivé zásoby a najednou neví, co s nimi. 

Sníst, schovat do budoucna nebo raději zlikvidovat?

Kdo se bojí, že nebude moci vycházet z domu, že nebude moct na nákup nebo že v obchodech dojdou potraviny, ten si logicky udělá zásoby. A to ne ledajaké, ale nejspíše zásoby trvanlivých potravin, které se nezkazí ani za měsíc či dva, ba dokonce třeba ani za rok či delší dobu. Stačí je uchovávat v ideálním protředí, nenechat je navlhnout a neporušit jejich obal a nemůže se jim nic stát. Mezi takové potraviny, kterých mnoho lidí má nyní doma celé hromady, patří zejména těstoviny, rýže, cukr, sůl, mouka, oleje, džemy, koření, různé druhy sušených potravin, sušené maso, syrová šunka či obecně zavařeniny a konzervy.

Domácí jsou zdravější

Nemůžeme obecně tvrdit, že potraviny s dlouhou trvanlivostí jsou nezdravé a našemu zdraví nijak neprospívají. Pokud vám jde o přežití a není na výběr, tak tyto potraviny tělu pomohou přežít. Ale pokud máte na výběr, raději sáhněte po jejich kvalitnějších ekvivalentech, některé vynechte zcela a v úplně tom nejideálnějším případě si některé z nich místo kupování udělejte doma. Jde zejména o džemy či masové konzervy. V těch kupovaných najdete řadu dochucovadel, konzervantů, barviv, spoustu soli či cukru a různých náhražek. Dlouhodobá konzumace takových potravin vám příliš neprospěje a moc vitaminů či potřebných látek v nich pravděpodobně nenajdete. Zato pokud si je uděláte sami doma z čerstvých surovin a pečlivě je zavaříte, tak máte stejně trvanlivé potraviny, které jsou ale kvalitou nesrovnatelné s těmi kupovanými.

Polotovarů se radši zbavte

Pokud je vám líto utracených peněz a nechcete své zásoby vyhodit, tak nezbývá nic jiného než abyste je snědli. Ale doporučili bychom vám spíš opak. Pokud nemusíte, tak kupované masové konzervy, paštiky podivuhodného složení, džemy nacpané cukrem či umělými sladidly či hromady těstovin raději nejezte. Nebo alespoň ne dlouhodobě, ale spíš výjimečně a v malém množství. Není v nich nic prospěšného.

Rozumné může být například konzumovat sušené maso či sušené ovoce (ale i v tom bývá často dost cukru), doma zakonzervované maso nebo domácí marmeládu. Prospívá nám i koření či v rozumném množství některé oleje. Co se týká například těstovin, zde jsou lepší ty kvalitnější z jiné než jen bílé mouky. To samé se doporučuje i u pečiva, které možná máte zmražené do zásoby – když už ho mrazíte, investujte raději do celozrnného a tmavšího.