Rakovina je vážná věc, prevencí muže být i pohoda a zdravý život

Zažít to nikdo nechce. Vyslechnout si z úst lékařů děsivý ortel – rakovina v posledním stadiu, neléčitelná, pár týdnů života. Je to hrůzná představa, ale ne zcela nereálná. Rakovina jen u nás postihuje každého třetího člověka a čtvrtina jich nemoci podlehne. Přesto existují způsoby, jak se jí alespoň částečně bránit.

Když se člověk dozví nějakou děsivou diagnózu, nejdříve ho zmrazí hrůza. Ale po nějakém čase začneme přemýšlet o svém životě, jak jsme žili, co jsme dokázali, komu jsme ublížili a komu pomohli. Ale také myslíme na to, co všechno jsme ještě chtěli zažít a udělat a na co už nejspíš nebudeme mít dost času. Proto nejlepší radou je, abyste se snažili žít naplno, neodkládali své sny na neurčito a snažili se prožít život tak, abyste byli šťastní a nemuseli se litovat. Konec může přijít kdykoliv, tak nečekejte donekonečna.

Zdravý život

Právě rakovina se stává jednou z nejzákeřnějších nemocí, protože může být dlouho skrytá a teprve pak naplno propukne, nebo se opakovaně vrací. Neexistuje na ni zatím žádný lék, léčba je pro pacienta náročná a prevence, která vás stoprocentně ochrání, také není. Jednou možná bude, ale zatím je to jen na nás samotných.

Pokud se snažíte předcházet nemocem a posilujete svou imunitu, pak byste se měli pokusit i o prevenci v tomto případě. Podle lékařů i vědců nejvíce pomáhá, pokud žijeme zdravě, tedy máme pestrou a zdravou stravu, máme dostatek pravidelného pohybu, nezanedbáváme ani drobné zdravotní obtíže a snažíme se udržet v kondici a fit. Stejně jako prevence pomáhá klid – tedy vyhýbat se stresu, relaxovat, dopřávat si dostatek spánku i odpočinku, žít v harmonii s rodinou i sami se sebou. K tomu je samozřejmě ideální nekouřit, neholdovat alkoholu a ani drogám.

Pokud tohle všechno budete dodržovat, sice vám nikdo nezaručí, že vás nepostihne rakovina ani jiná zákeřná nemoc – ale rozhodně máte mnohem větší šanci, že se vám vyhne a dokonce, že se jí ubráníte a zvítězíte nad ní, protože vaše tělo je v dokonalém pořádku a plné síly.