Mikroplastů jíme nevědomky dost, krmíme jimi i novorozence

Bez plastů by dnešní svět asi nemohl ani existovat. Jsou všude, kam se podíváme. Pokud se řádně nerecyklují, ale jen je člověk někam odhodí, příroda s nimi má práci stovky či tisíce let. Takovou dobu plastům trvá, než se nějakým způsobem rozloží. Ale to většinu lidí až tolik netrápí. O poznání víc je často zajímají vědecká odhalení, že v potravě konzumujeme mikroplasty, které na naše tělo nepůsobí vůbec dobře. A nevědomky jimi často „krmíme“ už i úplná miminka. 

Mikroplasty jsou pouhým okem neviditelné, a tak bychom o nich bez vědeckých výzkumů ani nevěděli. Někdy se kvůli procesům výroby potravin vyskytují už v samotném jídle, jindy se do něj uvolňují naším přičiněním – pokud jíte z plastového nádobí, pijete z plastových lahví nebo třeba používáte plastové příbory. Je zkrátka prokázané, že každý z nás denně spořádá i nějaký ten plast, a to aniž by nás to nějak tížilo. Tělo dospělého člověka si s tím ostatně dokáže většinou nějak poradit a většina takto zkonzumovaných mikroplastů se stolicí vyloučí. Ale přesto – nějaká jejich část v těle zůstává a dostává se do krve a tou se roznáší do našich orgánů. 

Plastové lahvičky

Když se nad tím zamyslíte a uvědomíte si, jak jsou plastové obaly nebezpečné a zdraví škodlivé, není s podivem, že už malým miminkům dáváme pít z plastových lahví? Ale vždyť jsou přece bezpečné, prodávají se i v lékárnách a je na nich napsáno, jak jsou testované a nezávadné. Ano, to tvrdí jejich výrobci. Ale vědecké výzkumy hovoří zcela odlišně. Když vědci nedávno otestovali plastové kojenecké láhve, zjistili, že při pití se z nich uvolňují miliony plastových mikročástic, které se dostávají do těl kojenců. Většina odejde stolicí pryč, ale pravděpodobně ne úplně všechny.

Zákeřná sterilizace

Tak kde je chyba? Vždyť přece dětskou láhev pečlivě omýváte, vyváříte, sterilizujete... a právě to je ten kámen úrazu. Mikroplasty se uvolňují právě při těchto procesech. Takže pokud byste láhev jen omyli teplou vodou a nevystavovali ji té horké, uvolníte méně mikroplastů. Ale i tak se uvolňují.

Hledáte řešení? Je tu jedno osvědčené léty - na trhu jsou i skleněné kojenecké láhve, které vám ušetří těžkou hlavu s tím, co to svému děťátku provádíte. Stejně jako pak můžete nahradit oblíbené plastové hrnečky těmi klasickými.