Z donucení nezhubnete. Nebojte se proto experimentovat

Zhubnout není pro část lidí vůbec snadný úkol. Pokud čtete rozhovory se slavnými ženami, které v nich tvrdí, jak je to baví a jak je to lehké, ne vždy se tomu dá věřit. A nespoléhejte ani na to, že zhubnete tak pohodově a rychle, jako třeba vaše kamarádka. Každý člověk je jiný, každý na to musí jít jinak a co funguje u jednoho, to nemusí vůbec fungovat u jiného. Snažit se o nějaké univerzální postupy, jít do extrémů nebo hubnout podivuhodnými dietami, které zaručují shazování kilogramů bez námahy, je úplně zbytečné. Proto se nestyďte hledat a zkoušet, co vám osobně bude nejvíc vyhovovat.

Pokud se pokusíte hubnout způsobem, který vám nebude po chuti, který vás velmi brzy začne štvát a který vzápětí začnete nenávidět, je to úplně k ničemu. I když se vám díky tomu podaří zhubnout, vrátíte se ke svým nezdravým návykům, jak skončíte. Pak zase začnete rychle přibírat. Extrémy nefungují, protože po nich nepřichází nic jiného než jo-jo efekt. Zaručený způsob a styl cvičení, který jiným pomáhá, ale vy ho nesnášíte, na vás také nebude mít takový efekt. Začnete se mu totiž vyhýbat a vymlouvat se, takže díky němu nezhubnete. Zkrátka pokud budete dělat něco, co je vám proti srsti už od počátku, je to špatná cesta. Hubnutí vás musí bavit, cvičení taktéž – pokud ne, tak nezafunguje.

Jde to i s chutí

Hubnout se většinou rozhodneme proto, že nás k tomu donutí nějaké okolnosti. Buď nám to doporučí lékaři, nebo se s naší nadváhou pojí zdravotní problémy, nebo do nás nevhodně rýpe partner či okolí, případně se sami sobě v zrcadle nelíbíme. Na prvotním popudu až tak nezáleží. Důležité je, že když už se rozhodnete do toho jít, nesmíte nic lámat přes koleno, nesmíte se nic snažit uspěchat a nesmíte své tělo víc ničit než mu prospívat. Proto se ze začátku nebojte experimentovat a hledat, co vám nejlépe bude vyhovovat – který styl zdravého stravování, který typ pohybu.

Důležité je zejména to, kdy budete cvičit, kde (či s kým) a jak. Docházení do posilovny k soukromému trenérovi může sice být účinné, ale když je vám to nepříjemné, stydíte se nebo je to nad vaše finanční možnosti, nedělejte to. I svižná chůze je pohyb a leckomu pomohla zhubnout. Takže se hýbejte podle vlastních preferencí a nedejte na zaručené rady svého okolí – je to vaše tělo, váš život, vaše zdraví. A vy sami nejlépe víte, co vám pomáhá a co je pro vás nejlepší.