Bojíte se nudy? Občas není na škodu jí podlehnout

Snažíme se být pořád něčím zaměstnáni. A obvykle nám to nedá tolik práce, protože náš život běží v takovém poklusu a máme tolik povinností, že ani nemáme čas se nudit. Když už máme chvilku volna, snažíme se ji vyplnit čímkoliv, jakoukoliv činností. Skoro jako bychom se nudy báli. To je škoda, protože nuda může být velmi pozitivní, měli bychom se jí cíleně oddávat aspoň chvíli každý den.

Možná nechápavě kroutíte hlavou. Co je pozitivního na nudě? Když bloumáme bytem a nevíme, co dělat. Když nás nic natolik nezaujme, na nic nemáme dost energie, a tak se radši marně povalujeme. Nudu se snažíme všemožně zahánět, proto koukáme na nějaké nesmysly v televizi. Hrajeme hry na telefonu, protože nemáme co jiného dělat. Voláme kamarádce. A tak dále. Přitom tohle zahánění nudy je velmi kontraproduktivní – protože právě když se oddáváme nicnedělání a skutečně se nudíme, tak jsme schopni vymyslet ty nejskvělejší nápady a přicházíme na řešení těch nejzapeklitějších problémů.

Poznejte sami sebe

Nuda je velmi dobrým nástrojem pro zlepšení naší psychiky. Právě když se nudíme, dáme prostor našim myšlenkám, aby mohly volně proudit. Máme čas přemýšlet, nic nás neruší. Můžeme se na nějaký problém soustředit a probírat ho ze všech stran. Nespěcháme, a tak věci náhle vidíme jinýma očima. Stejně jako náhle máme možnost lépe sledovat své pocity a vysvětlovat si, proč se nějak cítíme, co nás trápí, co nám vadí, co je špatně. Nuda nám pomáhá lépe proniknout do nitra naší duše, lépe pochopit sebe sama. Je to de facto forma jakési psychoterapie. A to je v dnešní rychlé době neocenitelné.

Nápady z nudy

Znáte to také, jak ty nejlepší nápady vznikají ve chvíli, kdy sedíte na záchodě? Najednou vás něco napadne a je to naprosto dokonalé řešení něčeho, nad čím už dlouho marně přemýšlíte. Je to přesně tím, že vás nic okolo nevyrušuje. Z nudy už vzniklo spoustu skvělých vynálezů a zlepšováků. Každý skvělý myslitel, vynálezce, miliardář si občas dopřeje chvilku nudy – protože ví, jak důležité je to nejen pro jeho psychohygienu, ale i pro jeho mysl.