Suchý vzduch vám škodí v létě i v zimě

V letních měsících, když venkovní teplota překračuje 30 stupňů Celsia ve stínu, je pobyt kdekoliv podobný peklu. Před vedrem není úniku, v podkrovních bytech se skoro nedá přežívat, venku je to také děs a spásu poskytují jen bazény a přírodní koupaliště. Jenže pracovat se musí, takže se s horkem lidé perou různými způsoby. Což neznamená, že jim to nezpůsobí žádné problémy. Horký vzduch je totiž velmi suchý. A pro naše plíce a organismus celkově není vůbec zdravý.

Málo kyslíku

Když je vám uvnitř nějaké budovy či v autě horko, tak na vás padá únava, špatně se vám pracuje i přemýšlí, klíží se vám oči, fungujete jen s vypětím všech sil. Jistě si to vykládáte jako důsledek toho úmorného horka. Ale faktem je, že jen samotná teplota okolního prostředí za to nemůže. Když je vzduch horký, a to ať už kvůli slunečnímu záření nebo i kvůli přílišnému topení v zimě, tak obsahuje méně kyslíku než chladnější vzduch. Což znamená, že váš mozek se okysličuje méně než by potřeboval. A vám se kvůli tomu dělá nevolno, bolí vás hlava, jste unavení – zkrátka vám není dobře.

Bojujte se suchem

Řešení je nasnadě. Vzduch je nutné ochladit. Způsobů existuje více a lze je i kombinovat. Podstatné je dělat to, jinak se to odrazí na vašem zdraví, a to například chronickými bolestmi hlavy, dlouhodobou únavou či náhlým krvácením z nosu nebo třeba praskáním vysušené kůže.

Vzduch se dá zvlhčovat pomocí speciálních zvlhčovačů vzduchu, které můžete zakoupit například v obchodech s elektrem. Pomáhá i prudké provětrání bytu či kanceláře, a to aspoň po dobu patnácti minut. Vzduch v létě samozřejmě zchladí i klimatizace, ale ta ho bohužel nezvlhčí. Má své nevýhody i v prudkém prochlazení organismu a hrozí pak zdravotní potíže.