Izolace, strach a úzkost - i nyní se s nimi poperete snadno

V posledních dvou letech poznalo mnohem víc lidí než kdy dřív, jaké je to žít v psychické nepohodě, jaké je to být opuštěný, jaké je to mít strach o život svůj nebo svých bližních. Tyto pocity nejsou nejen nic příjemného, ale pokud se jim poddáme a nebojujeme s nimi, dláždíme si cestu k psychiatrovi. Co dělat, když se na nás znovu všechno padá?

Někteří lidé se už snaží všechna opatření i celou pandemii nemoci Covid-19 ignorovat. Jiní jsou lehce zneklidnění novými mutacemi. A existuje i dost takových, kteří už zase den co den s napětím sledují statistiky, pročítají předpoklady epidemiologů a děsí se, jestli jejich nachlazení náhodou není prvním příznakem zákeřné nákazy, která je může přivést i do nemocnice. Žít v takovém neustálém napětí, stresu a strachu je zničující. A proto psychologové opět nestíhají a psychicky oslabení jedinci na pomoc odborníka čekají několik týdnů a měsíců. Jak se tedy s nepříjemnými životními situacemi vyrovnat sami a bez léků?

Ani alkohol ani antidepresiva

Mnoho z nás na takzvaná antidepresiva spoléhá jako na zázrak. Když žijeme v úzkosti, nevíme, co si se sebou počít dál, děsíme se vycházet mezi lidi a k tomu nás navíc třeba trápí zdravotní problémy a bojíme se o blízké, tak antidepresiva skutečně mohou pomoci. Ale je nutné uvědomit si, že nejsou samospásná. Jsou to velmi specifické léky a rozhodně si nemůžete myslet, že je budete užívat doživotně a budete úplně v pohodě. Základ vězí ve vás a vaší schopnosti bojovat s psychickými problémy.

Stejně jako jediným zázračným řešením nejsou léky, není jím ani alkohol, po němž mnozí při stresu a psychickém vypětí sahají. Alkohol, stejně jako drogy, pomáhá jen krátkodobě a jeho dlouhodobé užívání způsobuje závislost a zdravotní potíže.

Zdravá náprava zdraví

Chcete-li se pokusit s úzkostí, stresem, panikou či strachem bojovat, jděte na to přes zdravý životní styl. Kdykoliv vám není dobře, zacvičte si. Jděte na procházku, věnujte se nějaké fyzické činnosti. Nejen, že si tím zlepšíte kondici, ale také si tím vyčistíte hlavu, protože se přestanete zaobírat jen tím svým trápením a váš mozek bude zaměstnaný něčím jiným.

Podobně dobře na změnu myšlenek pomáhá i společnost jiných lidí. Když jste smutní a nevíte, jak dál, zavolejte někomu. Popovídejte si. Zajděte s někým na kávu, zajděte si na masáž. Můžete doma hrát deskové hry, luštit křížovky nebo si třeba zahrát na počítači. To vše vaše myšlenky odvede jinam.

Snažte se neuzavírat se sami do sebe. Když vás něco štve, řekněte to. Když se něčeho bojíte, povězte to někomu blízkému. Sdílený strach se hned stane polovičním a možná zjistíte, že si to jen namlouváte a nemáte se ve skutečnosti čeho bát. Zkrátka, snažte se žít v realitě a ne jen ve svých myšlenkách. Jako základ to pomáhá. A když to nefunguje? Teprve pak požádejte o odbornou pomoc.