Nohy potřebují v zimě větší péči

V létě to mají naše nohy o něco snazší, protože nosíme vzdušnější či otevřenou obuv, nohy se v ní nepotí, neutiskujeme je v pevných botách a necháváme je dýchat. V zimě je to náročnější, protože strávíme klidně i většinu dne v pevných botách, které nás navíc příjemně hřejí, ale chodidlům to možná až tak příjemné není. Proto po čase můžeme zjišťovat, že nohy máme z bot otlačené, paty jsou suché a ani naše prsty nevypadají tak hezky jako v létě, kdy je dáváme na odiv svému okolí. Proto je nutné o nohy, respektive chodidla, pravidelně a správně pečovat.

Spása jménem pemza

To, co trápí nejvíce lidí, je ztvrdlá kůže na patách. Někdo se s tímto problémem potýká spíš v létě, ale pro leckoho je to celoroční boj. Nezapomínejte na své nohy tedy ani v zimě. Je potřeba jim pravidelně (třeba jednou týdně či jednou za dva týdny) dopřát řádnou koupel. Ideální je mít k tomu účelu speciální masážní vaničku, která unaveným nohám udělá dobře, ale vystačíte si i s lavorem teplé vody. Nechte nohy namočené aspoň čtvrt hodiny, pak vezměte pemzu a lehce jí obrušujte paty i všechna ostatní místa, kde vás trápí zatvrdlá kůže. Možná to napoprvé nepomůže zcela, ale při pravidelném opakování se zatvrdlé kůže zbavíte a bude se vám díky tomu i lépe chodit.

Peeling a krém

Nohy potřebují (stejně jako zbytek našeho těla) průběžně hydratovat. Je sice hezké, že používáte pleťové krémy a mažete si ruce, aby v zimě nebyly suché, ale mnoho z nás zapomíná na naše nohy. Chodidla proto řádně promažte po každé „koupeli“ ve vaničce, a to nejlépe krémem či olejem určeným přímo na chodidla.

Stejně jako se dělá pleťový peeling, je vhodné jednou za čas dopřát peelingovou kúru také našim nohám, protože jejich kůže je namáhanější než jinde na těle. Můžete samozřejmě použít přípravek určený pro obličej, ale prodávají se též peelingové přípravky na nohy. Díky této proceduře se zbavíte odumřelých buněk a pročistí se póry, takže vaše nohy budou svěžejší a méně unavené.