Chcete být štíhlí, krásní, dokonalí? Pozor, ať to nepřeženete

Pokud máte už dost své nadváhy, štve vás váš účes, nelíbí se vám obsah vašeho šatníku nebo se zamýšlíte nad nevhodností svého jídelníčku, máte vždy šanci to změnit. Je skvělé, že jste si konečně přiznali, že je s vámi něco špatně a jste rozhodnuti odhodlat se k radikální proměně. Chce to vždy silnou motivaci a pevnou vůli, ale cesta existuje – jen musíte vydržet. To je vše skvělé. Špatné je, pokud přestanete mít nadhled a začnete to přehánět, takže už si začnete víc škodit než prospívat. 

Posedlost jídlem

Nejčastěji se stává, že lidé se snaží tak úporně zhubnout, až si začnou namísto zdravého stravování ubližovat. Začnou trpět poruchou příjmu potravy, a to ať už anorexií, bulimií nebo prostě začnou cíleně ze své stravy vynechávat určité typy živin, které se jim zdají zbytečné a nezdravé (typicky jde o lepek, cukry, tuky či mléko). To pak většinou vyústí v léčbu u psychiatra a cesta k nápravě psychiky i zdraví je velmi dlouhá.

Někteří si zase naordinují nezdravou a přísnou dietu, jiní striktně omezí příjem kalorií a celý den nedělají nic jiného, než že myslí na jídlo a počítají kalorie. To je pak nezdravé také nejen fyzicky, ale i pro naši psychiku a většinou je posléze opět nutná pomoc odborníka, protože člověk se z toho začarovaného kruhu nedokáže sám dostat.

Posedlost krásou

V současnosti mnoho lidí neřeší jen svou váhu, ale i svůj vzhled. Doba sociálních sítí tomu napomáhá, protože můžeme denně sledovat krásné a dokonalé celebrity a influencery bez jediné chybičky na kráse. Mnozí z nás touží připodobnit se jim. A už nevidíme, že jejich dokonalost je výsledkem používání filtrů, photoshopu a dalších úprav a že ve skutečnosti jsou stejně obyčejní a nedokonalí jako my. Když začne někdo být posedlý svou krásou a hodiny tráví před zrcadlem nebo se dokonce nechává předělávat od plastických chirurgů, je to už také nezdravá posedlost, která negativně ovlivňuje nejen psychiku, ale i rodinné a další sociální vztahy. A netýká se to zdaleka jen žen, ale i mužů.