Sžírá vás pocit samoty, i když jste mezi lidmi? Netrapte se

Je jasné, že pokud vás nějaké okolnosti donutí uzavřít se doma a stranit se ostatních lidí, tak se cítíte sami a pocit samoty se den za dnem prohlubuje, přináší s sebou negativní myšlenky a často vyústí v deprese, alkoholismus a další problémy, s nimiž se osamělý jedinec pak už nedokáže porvat vlastními silami. Dnes ovšem pocit osamění trápí i lidi, kteří jsou na první pohled skvěle začlenění do kolektivu (chodí do práce nebo studují) a na sociálních sítích mají mnoho přátel a sledujících – jenže jejich vlastní pocity jsou zcela opačné, cítit se úplně sami, nepochopení a s nikým nemají hlubší než povrchní pracovní vztah. I takoví lidé se pak potýkají s vážnými psychickými problémy a jejich okolí často ani netuší, co prožívají a že je něco sužuje.

Boj se samotou

Máte-li pocit, že i vy se potýkáte s nepříjemnými pocity samoty, že na vás nikomu nezáleží, že k vám nikdo nechová hlubší vztah, nemůžete se na nikoho plně spolehnout a nikdo vás v případě krize nepodrží, měli byste své pocity začít řešit. Je totiž možné, že jde skutečně jen o vaše pocity a domněnky – že v reálu kolem sebe máte mnoho lidí, kterým na vás záleží a chtějí se s vámi sblížit, to jen vy se všech straníte a uzavíráte se ve své osamělé bublině. Zkuste se tedy na svět dívat jinak, přívětivěji. Zkuste si o svých pocitech samoty promluvit s rodiči, dětmi, prarodiči, kamarádem – s kýmkoliv. Sdílená starost je poloviční starost. Navíc pokud se svěříte, už nebudete sami, někdo vám bude dělat společnost a nenechá vás utápět se v depresích. A když nemáte nikoho po ruce? Tak aspoň v případě krize někomu blízkému zavolejte, popovídejte si a bude vám lépe – a zjistíte, že nejste rozhodně sami.

Procházka mezi lidi

Podle vědců pomáhá v boji proti pocitu samoty i taková banalita jako procházka mezi lidi – tedy ne někam do přírody, ale do parku, do centra města a tak dále. Pokud kolem sebe budete mít spoustu lidí, nebude vás svírat pocit samoty, budete se jim cítit blíže. A je potvrzeno, že negativní pocity pak výrazně ustupují.

Pokud chodíte mezi lidi, voláte si s přáteli a mluvíte s rodinou, ale pocit samoty, smutku a zbytečnosti nemizí, měli byste vyhledat odbornou pomoc. Ne každý se s tím dokáže poprat sám. Psycholog či terapeut vám pomůže najít nejlepší cestu, jak se z tohoto životního období vymanit a najít nový smysl života.