Smutek se dá zahnat několika způsoby - vyplavte hormony štěstí

Může se zdát, že z depresivní nálady, kdy se vám nic nechce a celý svět vám připadá černobílý a nevlídný, vás jen tak něco nedostane. Ale to je omyl. Lepší náladu si můžete doslova přičarovat, a to díky hned několika metodám. Tou nejsnazší a nejlevnější je cvičení.

Za naše nálady a emoce nemohou jen vnější okolnosti. Ovlivňují je především hormony, které se přirozeně vyskytují v našem organismu. Někdy jich je víc, jindy méně. Někdy převáží jeden druh, jindy další. Odlišné je to také samozřejmě u mužů a žen, u dospívajících či u žen v těhotenství či menopauze. Ale v základu se dá říci, že když víte, jak na to, můžete své tělo ovlivnit a donutit ho vytvářet právě takové hormony, které zrovna nutně potřebujete. A cvičení je úplně skvělý prostředek, který s produkcí hormonů doslova „zacvičí“.

Hormony štěstí

Existují hormony, které nám přinášejí pocit pohody, zvedají nám náladu, dopřávají nám zapomenout na problémy, umožní nám dívat se na věci víc s nadhledem. Jsou to takzvané hormony štěstí, které tělo sice produkuje přirozeně, ale můžeme ho donutit, aby nám jich dodalo víc než jindy. Jedním ze způsobů je dopřát mozku něco, co ho potěší (což je třeba cukr či čokoláda). Ale zdravějším způsobem je jít si zacvičit, protože právě při vytrvalostním cvičení se už po několika minutách začnou do těla vyplavovat hormony dopamin, serotonin, endorfin či enkefalin. Spolu s nimi se zvyšuje také produkce endokanabinoidů. A naše nálada i pocity rázem mění směr.

Trocha adrenalinu

Cvičení náš mozek ovšem dokáže popostrčit i k tvorbě dalších hormonů zásadních pro lidský život. Jedním z nich je například adrenalin a noradrenalin. Produkují je nadledvinky, a když cvičíte, tyto hormony pomáhají svalům vydržet a dodávají jim energii. Oba se ovšem vytvářejí i ve stresových situacích, kdy se nám náhle zvyšuje tlak a srdeční tep a my najednou jednáme jinak než v klidovém stavu – jsme ovlivněni právě těmito dvěma hormony.

Kortizol

Třetí nejzásadnější hormon, který se tvoří při cvičení, je kortizol, který tělu pomáhá zvládat fyzicky i psychicky náročné situace. Zajímavé je, že kromě cvičení, kdy ho mozek produkuje na náš popud, ho máme největší množství ráno, kdy nás právě tento hormon musí donutit vstát a začít fungovat. Pokud jste tedy během dne unavení a bez energie, právě kortizol vám pomůže vstát a jít dál.