Ruce trpí horkem i nemocemi. Jak jim pomoci?

Léto je zatěžkávacím obdobím pro náš organismus. Vedro naše tělo dehydratuje, můžeme dostat úžeh či úpal, při neopatrném opalování nám hrozí zvýšené riziko rozvoje rakoviny kůže. Tato roční doba ale může být zrádná i pro naše ruce, proto je třeba dbát více také o jejich zdraví.

Základem je samozřejmě řádná hydratace. Ta se týká pokožky jakožto celku, protože slunce, stejně jako chlór z bazénové vody, ji nadměrně vysušují a je potřeba navracet kůži vlhkost „umělou“ cestou. Tělové hydratační krémy jsou skvělou volbou a je potřeba používat je v létě klidně každý den nebo obden. Co se týká rukou, tak je ideální koupit si na ně speciální krém.

Výživa je nezbytná

Pokud tělu chybí některé vitaminy, minerály nebo třeba tekutiny, tak se to projevuje nejprve na stavu našich rukou a vzhledu prstů. Abyste problémům předešli, je důležité nejen jíst stravu bohatou na všechny potřebné minerální látky a vitaminy, ale je potřeba o prsty pečovat taktéž zvnějšku. Skvěle k výživě pokožky rukou fungují krémy z drogerií či lékáren, které obsahují pantenol či vitamin E. Pokud vás trápí suché ruce a běžné přípravky nepomáhají, zvolte hydratační krémy s obsahem glycerolu či kyseliny glykolové, případně s ureou.

Příznak nemoci

Může se stát, že své ruce potíráte různými kosmetickými přípravky ve snaze dodat jim dřívější půvab, ale nejen, že se to nelepší, ale jejich stav se horší. V tom případě byste měli zvážit návštěvu lékaře – ať už praktického, či dermatologa. V některých případech nám totiž stav našich prstů, dlaní či rukou jakožto celku může naznačovat nějaký závažnější zdravotní problém, který se u nás začal rozvíjet.

Nateklé prsty mohou být příznakem poruchy lymfatického systému. Oteklé klouby zase mohou naznačovat artritidu. Načervenalé a teplé dlaně zase mohou značit poruchu činnosti jater. A pokud máte v létě studené ruce a prsty, může jít o takzvaný Raynaudův syndrom, kdy dochází ke stahování cév v prstech a ty se málo prokrvují.