V zimě hrozí nedostatek vitaminu D. Jak ho získat?

Tělu bychom měli v dostatečném množství a pravidelně dodávat úplně všechny vitaminy. Jen díky tomu si dokáže zachovat plné zdraví a nezačnou nás trápit různé neduhy. Většinu z nich navíc kromě přirozených zdrojů (tedy stravy) můžeme získávat také uměle, tedy z různých doplňků stravy z lékárny. Jinak je tomu ovšem s vitaminem D, který se do těla dostává zejména ze slunce.

V létě máme „déčka“ obvykle dostatek, protože slunce svítí skoro pořád a i jen pouhých pár minut pod jeho paprsky nám dokáže bohatě doplnit množství tohoto vitaminu v těle. Od podzimu do brzkého jara je to ale problém, protože slunce svítí výrazně méně a není nic neobvyklého, když ho na obloze nezahlédneme i několik dní za sebou.

Jak potom máte zajistit, abyste měli dostatek tohoto vitaminu, který je nezbytný pro naši obranyschopnost a navíc hraje zásadní roli při správném ukládání a rozkládání vápníku?

Choďte ven

Nejlepší radou, jak si zajistit „déčko“ z přirozeného zdroje, je chodit ven, kdykoliv je to možné. Procházka je zdravá v každém počasí. A pokud zrovna svítí slunce, neváhejte a vyrazte z domu, i kdyby jen na pár minut. Kromě toho, že tělo rázem začne získávat tento vitamin, zlepší se vám nálada, protože sluneční svit na nás působí velmi příznivě, dokáže zahánět deprese, tlumí stres a pomáhá nám uklidnit se a lépe si srovnat myšlenky v hlavě.

Další zdroje vitaminu D

Když slunce skutečně několik dní chybí, je třeba začít myslet na změnu jídelníčku, abyste vitamin D získali jinak. A nemusí nutně jít o přechod na nějakou drastickou zeleninovou stravu. Vitamin D se naopak hojně vyskytuje v potravinách, na kterých si rádi pochutnáme, ale které si často zakazujeme, protože nepatří mezi ty nejzdravější (rozhodně ne při nevhodných úpravách). Vysoké množství ho najdete například ve vepřovém sádle, ve slanině či v hovězím mase. Hodně ho obsahují i vaječné žloutky. Ale i zde platí, že zvířata by měla být na slunci - právě díky tomu tento vitamín produkují.