Věčné výmluvy lenochů: hubnout se mi nechce, proč bych měl?

Člověk je ve skutečnosti velmi pohodlný tvor. Cvičení pro něj není přirozenou aktivitou - v dnešní době pomocí něj nahrazují lidé nedostatek přirozeného pohybu. A i když se mezi námi najdou jedinci, které sport skutečně baví, tak většina lidí na něj raději kouká v televizi z gauče. A i když naše váha není ideální, pořád hledáme výmluvy a ptáme se, proč bychom měli hubnout, když se nám nechce.

To, jestli potřebujete zhubnout, záleží nejen na vaší aktuální váze, ale i na vaší výšce. O tom, jestli máte normální váhu, nadváhu nebo jste už obézní, nejlépe svědčí takzvaný Body Mass Index (BMI) – pokud vám jeho hodnota vychází nad 25, měli byste z lékařského hlediska skutečně začít hubnout, protože vaše váha je nadlimitní. A to je nejen neestetické, ale omezuje vás to v mnoha oblastech běžného života, stejně jako je to nezdravé, protože se u vás zvyšuje riziko onemocnění různými vážnými chorobami.

Musíte se odhodlat sami

Argumenty, proč byste měli zhubnout, jistě znáte. Díky snížení váhy se sníží i riziko, že onemocníte cukrovkou 2. typu, nebudete mít vysoký krevní tlak a nebude vás trápit vysoká hladina cholesterolu v krvi. Zvýší se vám sebevědomí a budete pohyblivější. Budete rychlejší a ohebnější. Tak rychle se nezadýcháte. Budete lépe stačit svým dětem či vnoučatům. Od svého okolí najednou budete čím dál častěji slýchat pochvalné komentáře na svou postavu.

Ale aby se to vše stalo, musíte se sami odhodlat a začít hubnout. Nikdo to za vás neudělá a žádný zázračný způsob, jak zhubnout bezpracně a trvale, neexistuje.

Rychlost hubnutí není zásadní

Možná si říkáte, že byste hubnout i začali, ale chtěli byste za sebou ten proces mít co nejrychleji, protože vás to zkrátka nebaví. To je sice možné, ale rozhodně to není zdravé. Pokud začnete hladovět, pít prapodivné koktejly a polykat tabletky slibující rychlé zhubnutí, můžete si tím jen uškodit. Ať sáhnete po jakékoliv dietě, tak konečným výsledkem většinou bývá, že se brzy vrátíte na svou původní nebo ještě vyšší váhu v důsledku takzvaného jo-jo efektu.

Musí vám stačit, že zhubnete maximálně 4 kila za měsíc, ale často spíš méně – to je zdravé hubnutí. Ale dokud se neodhodláte změnit jídelníček na zdravější, přestat se přejídat a začít se hýbat, nikdy se vám to natrvalo nepovede.

Vaše vnitřní motivace je tím nejzásadnější, co vás může „nakopnout“ k tomu začít konečně hubnout a cítit se pak díky tomu lépe.