Ulevit svému tělu obyčejnou vodou - Kneippovy metody už pomáhají víc než dvě století

Bylinkář, kněz a zakladatel moderní vodoléčby Sebastian Kneipp věděl již před více než 200 lety, jak využít sílu vody, a začal s její pomocí léčit. A to nejen to, brzy totiž zjistil, že pomocí vody dokáže nemocím i předcházet. Vyzkoušel to sám na sobě a následně zasvětil celý život publikacím svých metod, aby se dostaly k co největšímu množství lidí.

Jak fungují Kneippovy koupele?

Kneipp tvrdil, že lidské tělo, jakožto dokonalý Boží výtvor, tvoří harmonicky uspořádaný celek. Domníval se, že pokud se člověk cítí špatně, je příčina především v krevním oběhu. Domníval se, že krev, která proudí celým tělem, může být z nějakých příčin zastavena a tím způsobí na jednom místě záněty, na druhém pak zase její nedostatek způsobí další problémy.

Základní princip Kneippových koupelí spočíval v různém použití vody. Buď ve formě střiků, koupelů, nebo obkladů. Po studené koupeli Kneipp radil tělo neosušovat, ale obléct si suché oblečení a věnovat nějaký čas rychlému pohybu, aby se tělo rozhýbalo.

Zní vám to povědomě? Přesně tak, Kneipp zkrátka pomohl rozšířit dnes tolik moderní otužování.

Nejznámější Kneippova metoda - chůze vodou

Tou nejznámější Kneippovou metodou, kterou můžete klidně začít praktikovat už dnes, je obyčejná chůze ve vodě. Docela dobře vám postačí vana, sprchová vanička nebo říčka v blízkosti vašeho domu.Jen si dejte pozor, aby voda nedosahovala více než 18 °C.

Krátká chůze ve studené vodě dokáže stimulovat krevní oběh, zpevňuje cévy, pomáhá v léčbě křečových žil a nebo třeba jen uvolňuje namožená chodidla.

Jak na správnou koupel?

Princip jsme již popsali, tak teď půjdeme hezky po jednotlivých bodech, aby bylo vše jasné.

Naplňte vanu studenou vodou. Klidně začněte teplejší, ale dbejte, aby nebyla teplejší než 18 °C. Hladina vody by měla být taková, aby se ponořila celá lýtka.

Postavte se do vody a začněte s vysokou chůzí na místě. Při každém kroku vytáhněte nohu zcela z vody a špičkou ji protáhněte směrem dolů.

Pokračujte tak dlouho, dokud je to příjemné. Pokud to bude nepříjemné, přestaňte. Cvik dělá mistra, takže příští koupel bude o něco delší. Nic není třeba uspěchat.

Jakmile skončíte, nohy otřete rukou a obujte si teplé ponožky. Vyražte na procházku nebo si zacvičte nohy. Po chvilce ucítíte příjemné teplo, které se začne rozlévat po celých končetinách.