Co je a jak se jí kaki?

Kaki, nebo také tomel, či churma je u nás ne příliš známé ovoce. I když cenově jde o velmi dostupné jídlo, většina lidí se mu vyhýbá. Hodně tomu bude pomáhat jeho vzhled. Na první pohled totiž připomíná rajče, ale barva je spíš oranžová. Neznalým tak může připomínat nezralé rajče a upřímně řečeno, do toho se nikdo s chutí nezakousne. Je zajímavé, že přestože se kaki v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780. A až za hezkou řádku dalších let jsme se tohoto jídla dočkali i v česckých krámech.

Není divu, že si na anše stoly kaki hledalo tak dlouho cestu. Plody jsou totiž měkké a při dozrání je slupka velmi snadno promačknutelná. Tak také nejjednodušeji poznáme, že je kaki zralé. Jakmile dosáhne stupně zralosti vhodné ke konzumaci je na čase se do něj zakousnout. A jak se vůbec kaki jí? Toho se asi lidé nejvíc bojí, přitom je to to nejsnažší. Do kaki se můžete zakousnout úplně stejně jako do kiwi. Nejsnažší je tedy ovoce rozkrojit a dužinu vydlabat lžičkou. Samozřejmě, že slupka je též poživatelná, ale tu správnou lahůdku si vychutnáte právě po rozkrojení. Doporučuje se dužinu pokapat trochou limetkové šťávy, je totiž opravdu hodně sladká a kyselost limety ji mírně neutralizuje.

...přestože se kaki v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.

Pojídání tomelů se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na krysách totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužnina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20% cukrů. Energetická hodnota 100g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný. Na dietu je tohle ovoce tedy vynikající volba. Ve 100g najdeme také 1.6g vlákniny, což je mimochodem stejně jako průměrná hodnota jablka.